Web Analytics
Odbornici Skupštine Beograda danas biraju gradonačelnika - BetaRS

Odbornici Skupštine Beograda danas biraju gradonačelnika

Politika | 24.06.2024 | access_time 08:35
Odbornici Skupštine Beograda danas biraju gradonačelnika
Foto: Beta/Milan Ilić
Odbornici novog saziva Skupštine Beograda danas će birati gradonačelnika i njegovog zamenika.

Na dnevnom redu sednice je i izbor članova Gradskog veća kao i Izveštaj Administrativno-mandatne komisije sa Predlogom odluke o potvrđivanju mandata odbornika Skupštine Beograda.

Kandidat za gradonačelnika liste "Aleksandar Vučić - Beograd sutra", koja je osvojila najviše mandata, je Aleksandar Šapić, koji je tu funkciju obavljao i u prethodnom mandatu od 2022. godine.

Sednica će početi u 10 časova.

Novi saziv Skupštine Beograda konstituisan je prošlog petka, verifikacijom mandata 110 odbornika.

Za predsednika Skupštine Beograda je po četvrti put izabran Nikola Nikodijević, član Socijalističke partije Srbije, koja je na poslednjim izborima nastupila na listi "Aleksandar Vučić- Beograd sutra", a potom su odbornici izabrali i zamenika predsednika Skupštine grada, sekretara i njegovog zamenika.

Prema rezultatima lokalnih izbora održanih 2. juna, izborna lista "Aleksandar Vučić- Beograd sutra" ima 64 mandata u Skupštini grada, lista "Savo Manojlović - I ja sam Beograd" 21 odborničko mesto a koalicija "Biramo Beograd" 14 mandata.

Lista "Mi snaga naroda - Doktor Branimir Nestorović" ima 10 mandata, a u gradsku skupštinu je ušla još i manjinska "Ruska stranka" sa jednim odbornikom.

Teme