Web Analytics
Ministarka i ambasadorka razgovarale o saradnji Srbije i Norveške u energetici - BetaRS

Ministarka i ambasadorka razgovarale o saradnji Srbije i Norveške u energetici

Tranzicija | Izvor: Beta | 24.06.2024 | access_time 14:50
Ministarka i ambasadorka razgovarale o saradnji Srbije i Norveške u energetici
Foto: MRE
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović i ambasadorka Norveške Kristin Melsom su danas razgovarale o saradnji dve države u oblasti energetike.

Ministarka je zahvalila za podršku Norveške Srbiji kroz program "Znanje za reformsku akciju na Zapadnom Balkanu", koji sprovodi  Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) radi jačanja institucionalnog i zakonodavnog okvira, pre svega u kontekstu Zelene agende - prenelo je Ministarstvo.

Ministarka i ambasadorka su se osvrnule i na prošlonedeljnu havariju na elektro-mreži koja je pogodila više zemalja Balkana.

"Evropska mreža operatora prenosnih sistema električne energije (ENTSO-E) izvršiće detaljnu istragu incidenta koji je bio bio jedan od najvećih prekida u napajanju u poslednje dve decenije u Evropi. Srbija se pripremala za ekstremne situacije na mreži i veću potrošnju, i nastavićemo da pratimo situaciju“, rekla je ministarka.

Dodala je da potrebno povećanje energetske sigurnosti u regionu i navela da je Srbija povezana sa osam suseda, izgradnjom Transbalkanskog koridora ojačana je veza s Rumunijom, a kroz taj projekat osnažićemo se veze i sa Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom.

U planu je i izgradnja novih interkonekcija ka Mađarskoj i Bugarskoj, što će dati veći potencijal za prenos energije, rekla je Đedović Handanović.

Navela je da će ove godine Srbija zaokružiti izradu strateškog okvira donošenjem Integrisanog plana za energetiku i klimu i nove Strategije razvoja energetike, nastaviti rad na unapređenju propisa, kao i proces reformi EPS-a, kao najveće energetske kompanije u Srbiji.

Ambasadorka Melsom izrazila je prenela spremnost Norveške za nastavak podrške Srbiji u reformisanju energetskog sektora isprovođenju energetske tranzicije.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije