Web Analytics
Stočari od ministra tražili veće subvencije i kontrolu otkupljivača i uvoznika mleka - BetaRS

Stočari od ministra tražili veće subvencije i kontrolu otkupljivača i uvoznika mleka

Ekonomija | 24.06.2024 | access_time 15:10
Stočari od ministra tražili veće subvencije i kontrolu otkupljivača i uvoznika mleka
Foto: Beta/Milan Obradovic

Predstavnici tri uduženja stočara Srbije zatražili su na današnjem sastanku sa ministrom poljoprivrede Aleksandrom Martinovićem da se povećaju subvencije za junice, sa 40.000 na 150.000 dinara i da se definiše status poljoprivrednog proizvođača, rekao je predsednik Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije Milija Palamarević.

On je, posle razgovora sa Martinovićem u kome su učestvovali i predstavnici Udružena proizvođača mleka Mačvanskog okruga i Udruženja odgajivača goveda rase "limuzin", rekao za agenciju Beta da stimulativne mere u govedarstvu treba da doprinesu obnovi stočnog fonda, ali da je za to potreban period od, najmanje dve godine.

"Tražili smo da se očisti registar goveda i uklone netačni podaci, da se napravi plan za oporavak stočarstva i podigne subvencija za junice, prvotelke sa 40.000 na 150.000 dinara", rekao je Palamarević.

Naveo je da treba definisati šta je poljoprivredni proizvođač i da ne može isti status i podsticaje da dobija i pavnik, advokat ili neko treći, kome poljoprivreda nije prioritetna delatnost.

Dodao je da je jedan od zahteva bio i da se napravi regionalizacija kako iste iznose subvencija ne bi dobijali poljoprivrednici u ravnoj Vojvodini i u brdsko-planinskom području.

Tražili su, takođe i da se podstiču investicije mladih poljoprivrednih proizvođača, kao i da se prekontrolišu otkupljivači mleka, koji su počeli da smanjuju cene od dva do šest dinara po litru.

"Martinović je zahteve primio k' znanju", rekao je Palamarević.

Teme