Web Analytics
Peking: Tarifni plan EU za kineska električna vozila štetan za obe strane - BetaRS

Peking: Tarifni plan EU za kineska električna vozila štetan za obe strane

Ekonomija | 24.06.2024 | access_time 19:45
Peking: Tarifni plan EU za kineska električna vozila štetan za obe strane
Foto: Roboti vare karoserije automobila u radionici kineskog proizvođača električnih vozila (EV) Li Auto u Čangdžouu, istočna kineska provincija Điangsu (Sinhua/Đi Čunpeng)

Plan Evropske unije (EU) da uvede dodatne carine na uvoz kineskih električnih vozila (EV) naneće štetu obema stranama, izjavio je Dženg Šanji, šef kineske Nacionalne komisije za razvoj i reforme, prenosi Sinhua.

Odbacujući tvrdnje o "prekomernom kapacitetu" u kineskoj industriji nove energije, Dženg je naveo da su te tvrdnje suprotne tržišnim principima i zdravom razumu.

Govoreći na sastanku na visokom nivou između Kine i Nemačke o klimatskim promenama i zelenoj tranziciji, 22. juna, Dženg je rekao da će Kina preduzeti sve potrebne mere kako bi zaštitila legitimna prava i interese kineskih kompanija.

Razvoj kineske industrije nove energije pokreću prednosti u tehnologiji, tržištu i industrijskim lancima, rekao je Dženg, dodajući da je to rezultat tržišne konkurencije, a ne subvencija ili nepoštenih praksi.

Stopa iskorišćenosti kapaciteta kineskih novih energetskih vozila (NEV) ostaje na relativno visokom nivou, pri čemu se većina proizvoda prodaje na domaćem tržištu, a izvoz čini samo 12,5 odsto proizvodnje, pokazuju zvanični podaci.

Poslednjih godina, kako Kina nastavlja da širib svoje otvaranje na visokom nivou, mnogi strani proizvođači automobila povećali su svoja ulaganja u toj zemlji.

Dženg je rekao da strani brendovi osnivaju fabrike u Kini ne zbog subvencija, već zato što Kina poseduje najsveobuhvatniji lanac industrije električnih vozila i kvalifikovane radnike u automobilskoj industriji.

Globalni proizvodni kapacitet NEV trenutno je ispod tržišne potražnje, a kineski NEV mogu više doprineti globalnoj zelenoj i niskougljeničnoj tranziciji, rekao je Dženg.

Protekcionizam ne može povećati konkurentnost; to će samo ometati globalne napore u borbi protiv klimatskih promena, dodao je Dženg.

On je pozvao Nemačku da demonstrira liderstvo unutar EU i preduzme prave akcije.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT