Web Analytics
Vučić: Građani Srbije će odlučiti o litijumu, to nije odluka koja se donosi brzo - BetaRS

Vučić: Građani Srbije će odlučiti o litijumu, to nije odluka koja se donosi brzo

Politika | 24.06.2024 | access_time 20:30
Vučić: Građani Srbije će odlučiti o litijumu, to nije odluka koja se donosi brzo
Foto: Beta/ Milan Obradovic


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da želi da građani Srbije odluče o otvaranju rudnika litijuma, kao i da to nije odluka koja se donosi brzo.

Vučić je prilikom obraćanja u Predsedništvu kazao da je o tom pitanju potrebno otvoriti diskusiju kojom će dominirati argumenti, a ne prazne priče poput one pod nazivom "Ne damo Jadar".

"Mi u ovom trenutku govorimo sa svim najmoćnijim i najvažnijim ljudima iz Evrope i sveta o zaštiti životne sredine i dok nam Nemci ne budu garantovali da ćemo imati čiste reke, čiste planine, da ćemo i to odlaganje za deponiju imati uređeno u skladu sa najvišim svetskim standardima - nećemo da počinjemo ništa", rekao je on.

Prema njegovim rečima, Srbija ima mogucnost da proizvede 58 hiljada tona litijum karbonata godišnje, čime bi povećala svoj BDP za 0.95 odsto (godišnje).

Naglasio je da se neće raditi ništa dok se ne dobiju garancije "svih u Evropi" da neće biti nikakavih štetnih efekata po životnu sredinu.

On je rekao i da će se oko litijuma voditi ratovi u budućnosti i da nije slučajno što je projekat "Jadar" bio prekinut pre dve godine, te da su time pojedine zapadne službe htele da uspore razvoj Srbije.

Govoreći o rudniku u Boru Vučić je rekao da je on bio mesto propadanja, a da je danas budžet Bora veći za 5 puta nego što je bio 2012. godine.

Upitan da prokomentariše izjavu predsednice Skupštine Ane Brnabić iz 2022. o tome da je ukidanje projekta "Jadar" bila ispravna odluka, kazao je da on to nikada nije rekao i da je od prvog dana govorio da je to najveća greška.

Vučić je zatim citirao predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Dragana Đilasa koji je pre nekoliko godina pozitivno govorio o tome da je u Loznici otkriveno drugo po svetu najveće nalazište litijuma u svetu, kao i o fabrici baterija koju bi trebalo izgraditi u Srbiji.

Vučić je još kazao i da je "užasnut načinom" na koji kompaniija "Rio Tinto" vodi svoju kampanju.

"Mnogo su uložili, plaćaju razne eksperte u našoj zemlji, a nisu u stanju da se bore nego im je potrebno od pet do 10 sati da reaguju saopštenjem, zato što niko ne veruje. Ja sam pobeđivao jer verujem u stvari koje govorim, a oni koji to rade zbog para, oni nikada ne mogu da vode kampanju koja je potrebna", rekao je on.


Vučić: Ostanak Fon der Lajen na čelnom mestu Evropske komisija bio bi 'vest za Srbiju'

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da posle evropskih izbora očekuje "povoljniju situaciju po Srbiju u Evropskom parlamentu", ali da "nije siguran da će biti povoljnija i u Evropskoj komisiji", mada smatra da bi "ostanak Ursule fon der Lajen" na čelnom mestu Komisije bila (dobra) "vest za Srbiju, jer bi značila stabilnost, sigurnost".

"Dobro se poznajemo, više puta je ovde dolazila, pokazala je poštovanje" prema Srbiji, rekao je Vučić na konferenciji za novinare koju je direktno prenosila Radiotelevizija Srbije.


Vučić: Srbija ima mnogo, mnogo problema u energetici...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da će u državi biti mnogo problema u energetici, jer će rasti potrošnja električne energije zbog električnih automobila i superkompjutera.
On je, u obraćanju javnsti, istakao da je lepo bilo videti da Srbija ima struje, kada je ceo region ostao u mraku, pre par dana, ali da ipak ima "mnogo, mnogo problema u energetici".

Dodao je i da je porasla potrošnja električne energije, prvenstveno zbog upotrebe klima uređaja, pa je u junu bila na nivou iz decembra prošle godine.

"Da postoje i u ostavama, ljudi bi ih uključili", rekao je Vučić i dodao da supekompjuteri takođe "srču" struju.

On je rekao da moraju da se prave nove otkrivke uglja u rudniku "Kolubara", a da će hidroelektrana "Bistrica" biti završena tek za sedam-osam godina.

"Da nije izgrađen B3 blok u termoelektrani 'Kostolac', zbog koga su nas kritikovali, sada ne bi imali struje", rekao je Vučić i naveo da mora brže da se gradi vetropark "Kostolac".

Dodao je da mora da se nalaze brza rešenja za modularne elektrane.

Istakao je da je pokušao kao premijer da podigne rudnu rentu, ali da nije uspeo jer je naišao na ogroman otpor ruske strane, a da bi i danas bilo tako i da bi se protivili Australija, Amerika i drugi koji se bave istraživanjem i da to ne bi mogao da "izgura".


Vučić: Srpske navijače napali navijači Šalkea albanske nacionalnosti, nemam šta da zamerim Danilu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije video problem, kao i da "nije imao šta da zameri" sinu Danilu, koji je prisustvovao sukobu navijača u Nemačkoj, uoči utakmice fudbalera Srbije i Engleske.
"Da, on je bio u kafiću koji su napali navijači Šalkea, albanske nacionalnosti najvećim delom, bilo je i nekoliko drugih, ali uglavnom Albanci, navijači Šalkea. Napali ih stolicama i flašama", rekao je Vučić novinarima u zgradi Predsedništva.

Ocenio je da je "interesantno" to što je nemačka policija tražila i privođenje nekoliko srpskih navijača nakon tog sukoba.

"Interesantan pristup rešavanja problema, ne znam šta treba neko da radi kada vas neko napadne stolicama i flašama", upitao je Vučić.

Prema njegovim rečima, srpski navijači su sebe štitili, "na mestu gde su mirno sedeli, jeli i pili", a da su napadnuti zbog toga što je u kafiću bila istaknuta srpska zastava.

Vučić: Građani Srbije će odlučiti o litijumu, to nije odluka koja se donosi brzo
Foto: Beta/Milan Obradović

Upitan o tome što je imao više od 80 različitih obraćanja od početka godine, Vučić je kazao da je to njegov posao i da je "trebalo do sada da bude bar 150 puta".

"Moraću da radim više, vrednije. Predsednik Republike mora da radi javno, mora da obaveštava građane šta radi, ne znam šta im to smeta. Poslednji put na ovaj način sam se obratio 29. aprila, mislim da je ponekad važno da celokupnu situaciju opišete građanima Srbije", kazao je Vučić.


Vučić: Ne verujem u volju 'druge strane' da učestvuje u stvaranju ZSO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da "ne veruje u volju druge strane" da učestvuje u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO).
"Plašim se njihovih provokacija, ali držaćemo se čvrsto i ozbiljno", rekao je Vučić novinarima u Palati Srbija, uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Naveo je da Kosovo i Metohija ostaje "veliki bezbednosni politički i ljudski izazov", ali da će se Beograd ponašati konstruktivno i da će se truditi da dijalogom rešava stvari.

Kada je u pitanju Vojska Srbije, kazao je da se veoma ozbiljno radi na opremanju i naoružavanju, kao i da će neki sistemi prvi put biti predstavljeni 28. juna u Kruševcu.

"Neke ćete videti malo kasnije. Imamo vrlo važne sastanke 3. i 4. jula. Mnogo ulažemo, samo ništa ne pokazujemo, zato što nećemo, ali moramo da budemo spremni da svoju zemlju odbranimo u svakom trenutku", kazao je Vučić.

Naveo je da su u Evropi i svetu trenutno takva vremena, da "ne treba verovati nikome".

Vučić: Građani Srbije će odlučiti o litijumu, to nije odluka koja se donosi brzo
Foto: Beta/ Milan Obradovic

Vučić se osvrnuo i na raniju najavu dovođenja "dva velika univerziteta" u Srbiju, navodeći da se dugo vode pregovori.

"Mi ćemo u to da uložimo novac, zato što želimo da nam deca koja idu na te univerzitete ostanu ovde", kazao je Vučić i dodao da Srbija želi da privuče i studente iz regiona.


Vučić: Srbija u prvom kvartalu imala najveću stopu rasta BDP u Evropi

Srbija je u prvom kvartalu ove godine imala najveću stopu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Evropi od 4,7 odsto, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Naše javne finansije su stabilne, a inflacija je u padu i u junu će biti 4,1 odsto", istakao je Vučić u obraćanju javnosti.
Dodao je da Srbija ima rekordan broj zaposlenih, preko dva miliona i 313 hiljada.

"Priliv stranih investicija je prešao dve milijarde evra i po tome smo prvi u regionu. Devizne rezerve su na 27 milijardi evra, zlato nam je 41,3 tone", rekao je vučić.

Na računu republičkog budžeta trenutno je, kako je naveo, 615 milijardi dinara.

"Očekujem velike poremećaje na tržištu svega, od energenata, do hrane i svega drugog, u celom svetu, zato smo se mi snašli, iako nas to mnogo košta, ali gledamo da u našoj zemlji uvek imamo dovoljno svega", rekao je Vučić.

Najavio je nove zakone zbog dodatne brige o start-apovima.

"Beogradska berza je u državnim rukama i Komisija za hartije od vrednosti i sve će napokon biti na jednom mestu i tako ćemo dodatno da podstaknemo tržište kapitala. Ono nam je pravilo značajne probleme, posebno u finansiranju start-apova", rekao je Vučić.


Vučić: Besplatni preventivni pregledi od 1. septembra za sve starije od 40 godina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će od 1. septembra do kraja godine vikendom biti organizovani besplatni preventivni pregledi za sve građane Srbije starije od 40 godina.
Vučić je novinarima u zgradi Predsedništva rekao da će se besplatno raditi tumor markeri za karcinom prostate, debelog creva i kolorektalni karcinom za muškarce, kao i za karcinom dojke, pluća i kolorektalni za žene.

"Verujem da možemo hiljade i hiljade života da spasemo i sve ćemo da završimo do kraja decembra", kazao je on.

Vučić: Građani Srbije će odlučiti o litijumu, to nije odluka koja se donosi brzo
Foto: Beta/Milan Obradović

Dodao je da će od 1. septembra biti organizovane i sve kardiološke kontrole - vađenje krvi, krvni pritisak, EKG.

"Mislimo da je i to jako važno i završićemo sve do 1. januara. Besplatno za sve građane preko 40 godina i za sve one koji misle da su ugroženi na bilo koji način, ali nisu imali načina da takvu vrstu pregleda izvrše", kazao je predsednik.

Vučić je naveo i da će biti vraćeni sistematski pregledi u škole,

"Hoćemo da nam deca budu zdrava, da ukažemo roditeljima gde postoje problemi, šta je potrebno da se detetu pomogne ukoliko ti problemi i dalje postoje", rekao je on.

Prema njegovim rečima, sutra počinju radovi na porodilištima u Negotinu, Majdanpeku, Boru, Kladovu i Knjaževcu, dok će radovi za novu bolnicu GAK "Narodni front" trebalo da počnu u aprilu sledeće godine.

Teme