Web Analytics
Asanž izašao iz zatvora i napustio Veliku Britaniju nakon nagodbe sa američkim vlastima - BetaRS

Asanž izašao iz zatvora i napustio Veliku Britaniju nakon nagodbe sa američkim vlastima

Svet | 25.06.2024 | access_time 09:10
Asanž izašao iz zatvora i napustio Veliku Britaniju nakon nagodbe sa američkim vlastima
Foto: AP/Kirsty Wigglesworth
Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izašao je iz zatvora i napustio Veliku Britaniju, nakon što je postigao dogovor o priznavanju krivice sa američkim pravosudnim vlastima, koje zahtevaju njegovo izručenje, saopštila je njegova organizacija. 

Asanž, koji je Australijanac, treba da se pojavi sutra u 9.00 pred sudom na Marijanskim ostrvima, američkoj teritoriji na Pacifiku, navodi se u sudskim dokumentima objavljenim noćas.

"Džulijan Asanž je na slobodi i napustio je Veliku Britaniju i zatvor u blizini Londona gde je bio zatvoren od 2019. godine. Ukrcao se u privatni avion na aerodromu Stansted", saopštio je Vikiliks, koji je objavio i snimak Asanža kako ulazi u avion.

Prema postignutom sporazumu, Asanž bi trebalo da prizna krivicu po jednoj tački optužnice, "za zaveru radi pribavljanja i obelodanjivanja poverljivih dokumenata američke nacionalne odbrane".

Priznavanje krivice za kršenje američkog zakona o špijunaži bi prema postignutoj nagodbi mogao Asanžu da omogući da se vrati u Australiju.

Asanž je poslednjih pet godina bio u britanskom zatvoru, odakle je vodio pravnu bitku protiv izručenja u SAD.

Vikiliks je 2010. objavio stotine hiljada poverljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima Vašingtona u Avganistanu i Iraku.

Asanžovi pravni problemi počeli su 2010. godine, kada je uhapšen u Londonu na zahtev Švedske koja je htela da ga ispita o optužbama za silovanje i seksualno zlostavljanje dve žene. Asanž je 2012. pobegao u Ambasadu Ekvadora.

Odnos Asanža i njegovih domaćina u Ambasadi se na kraju pogoršao i on je izbačen iz Ambasade u aprilu 2019. Britanska policija ga je odmah uhapsila i zatvorila zbog kršenja kaucije 2012. Švedska je zbog zastarelosti u novembru 2019. odustala od istrage o seksualnim zločinima.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Tenis

Zelena Srbija

Hronika

Scena