Web Analytics
Saradnja Austrije i Srbije u očuvanju Dunava - BetaRS

Saradnja Austrije i Srbije u očuvanju Dunava

Životna sredina | Izvor: Beta | 25.06.2024 | access_time 15:45
Saradnja Austrije i Srbije u očuvanju Dunava
BETAPHOTO/EU4Green
Saradnja podunavskih zemalja ključna za očuvanje reke Dunav, koja predstavlja ogroman potencijal za održivi rast i razvoj, ocenjeno je danas na javnoj diskusiji, održanoj povodom obeležavanja Dana Dunava u Novom Sadu.

Na skupu, koji je okupio stručnjake iz Austrije i Srbije, govorilo se o očuvanju Dunava i uspostavljanju bolje saradnje među državama kroz koje protiče ova druga najduža reka u Evropi, navedeno je u zajedničkom saopštenju organizatora.

Austrija je ove godine predsedavajuća za EU strategiju za Dunavski region, kojom se oblikuju mogućnosti za stvaranje prosperiteta, otpornosti i bezbednosti ovog regiona koji obuhvata deset zemalja i više od 80 miliona ljudi.

Predstavnica Agencije za zaštitu životne sredine Austrije i vođa projekta EU4Green Laura Hohof istakla je da se kroz taj projeket podržava region Zapadnog Balkana u sprovođenju Zelene agende, a u Srbiji je fokusiran na smanjenje zagađenja voda kroz različite praktične obuke za operatere urbanih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, usaglašavanje zakonskih regulativa i prenošenje iskustava iz Austrije.

"Podrškom Srbiji u oblasti urbanog prečišćavanja otpadnih voda zajednički doprinosimo očuvanju reke Dunav, koja nas povezuje i održava mnoge ekosistemske funkcije. Važno nam je da sprečimo i smanjimo sve ono što zagađuje ovu divnu reku. U to svakako spada i Nitratna direktiva, koja ima za cilj smanjenje zagađenja vode uzrokovanog ili indukovanog nitratima iz poljoprivrednih izvora i koji ugrožavaju kvalitet vode", kazala je Hohof.

Na skupu je razgovarano o različitim aspektima zaštite životne sredine, uključujući inovativne pristupe u upravljanju vodama, obrazovanje i izgradnju kapaciteta, kao i međusektorsku saradnju.

Panelisti su takođe istakli potrebu za povećanjem svesti javnosti o važnosti očuvanja Dunava, kao i za jačim povezivanjem svih zainteresovanih strana, od lokalnih zajednica do međunarodnih organizacija, kako bi se postigli zajednički ciljevi u okviru EU strategije za Dunavski region.

Panel diskusiju su organizovali Austrijski kulturni forum, EU info point Novi Sad i EU4Green projekat.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina