Web Analytics
SEOS pisao Evropskoj komisiji: Nećemo dozvoliti projekat 'Jadar', ne podržavajte ga - BetaRS

SEOS pisao Evropskoj komisiji: Nećemo dozvoliti projekat 'Jadar', ne podržavajte ga

Životna sredina | Izvor: Beta | 26.06.2024 | access_time 09:25
SEOS pisao Evropskoj komisiji: Nećemo dozvoliti projekat 'Jadar', ne podržavajte ga
Foto: Zelena patrola
Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) poručio je danas, u otvornom pismu, predsednici Evropske komisije (EK) Ursuli fon der Lajen i izvršnom potpredsedniku (EK) Marošu Šefčoviču da ostaje potpuno posvećen sprečavanju da se litijumski projekat "Jadar" ikada implementira i da će, ako bude potrebno, organizovati masovne demonstracije i građansku neposlušnost, kao pre dve godine.

"Ovo otvoreno pismo iza kojeg stoje stotine hiljada građana Srbije i njihovi predstavnici, pokrenuto je iznenadnom žurbom izvršnog potpredsednika, gospodina Šefčoviča, da na samom kraju mandata Komisije sprovede veoma kontroverzan sporazum o prometu retkih sirovina između Evropske unije (EU) i Srbije", navedeno je u pismu, poslatom i predsednici Evropske investicione banke (EIB) Nadiji Kalvino i predsednici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odil Reno-Baso.

Kako je navedeno, "uprkos tome što deluje uopšteno, ovaj dokument očigledno ima za cilj da pomogne političkim i poslovnim lobijima koji pokušavaju da ožive litijumski projekat 'Jadar', koji su stotine hiljada građana Srbije odlučno odbacile peticijama i uličnim demonstracijama, a zatim ga je Vlada Srbije nevoljno napustila u januaru 2022. godine".

"Da li je ovaj iznenadni pritisak na građane Srbije odlazećeg potpredsednika Šefčoviča na bilo koji način povezan sa planovima u Srbiji slovačke kompanije litijumskih baterija Inobat? Ova kompanija je zvanično zatražila od Vlade Srbije ukupno 419 miliona evra subvencija u 2023. godini", upitao je SEOS.

Takođe, "može li Fon der Lajen da nam potvrdi da evropska budućnost Srbije neće biti uslovljena veoma štetnim rudarskim projektom koji su građani Srbije demokratski odbacili?"

"Mogu li Kalvino Santamaria i Reno-Baso da uvere građane Srbije da te evropske finansijske institucije nikada neće učestvovati u finansiranju rudarskog projekta koji je veoma štetan po životnu sredinu gusto naseljenog, poljoprivrednog dela Srbije?", upitao je SEOS.

"EU, EIB i EBRD treba odmah da prekinu svaku podršku projektu 'Jadar'. Srbija je taj projekat odbila. Ovo je naša država i ovo je naše demokratsko pravo. I to je naša dužnost prema budućim generacijama", poručio je SEOS.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina