Web Analytics
BIRODI: Nove gradske skupštine da formiraju nezavisna antikorupcijska tela - BetaRS

BIRODI: Nove gradske skupštine da formiraju nezavisna antikorupcijska tela

Politika | 26.06.2024 | access_time 11:35
BIRODI: Nove gradske skupštine da formiraju nezavisna antikorupcijska tela
Foto: Pixabay
Biro za društvena istraživanja (BIRODI) pozvao je danas novoformirane gradske skupštine da se ne plaše građana sa integritetom, već da, shodno usvojenim lokalnim antikorupcijskim planovima, formiraju nezavisna antikorupcijska tela.

Kako je naveo, tome bi otkočili ne samo borbu protiv korupcije, već i proces evropskih integracija koji je bez antikorupcije nezamisliv.

Od 28 gradova, 16 nemaju antikorupcijska tela, iako su sve lokalne samouprave bile u obavezi da do 2017. godine, po Akcionom planu za Poglavlje 23, usvoje lokalne antikorupcijske planove i formiraju nezavisna antikorupcijska tela sastavljena od građana sa integritetom, naveo je BIRODI, pozivajući se na podatke Agencije za sprečavanja korupcije u prvom kvartalu 2024.godine.

Time bi, istakla je ova organizacija, u gradovima Srbije nastale fabrike integriteta, bez kojih nema održivog socio-ekonomskog razvoja gradova i države Srbije.

"Bor, Valjevo, Zaječar, Jagodina, Kikinda, Kraljevo, Leskovac, Loznica, Novi Pazar, Pančevo, Pirot, Smederevo, Sremska Mitrovica i Čačak predvođeni Beogradom, kao glavnim gradom, i Nišom, gde je model borbe protiv korupcije na lokalu nastao i postao deo antikorupcijskog sistema, postali su mesta u kojima se vrši opstrukcija borbe protiv korupcije za šta su neki od gradonačelnika nagrađeni novim mandatima", upozorio je BIRODI.

Teme