Web Analytics
Kineska razvojna banka povećava kreditnu podršku za zelene projekte - BetaRS

Kineska razvojna banka povećava kreditnu podršku za zelene projekte

Zelena Srbija | 26.06.2024 | access_time 16:15
Kineska razvojna banka povećava kreditnu podršku za zelene projekte
Fotografija iz vazduha prikazuje projekat fotonaponske (PV) električne energije u okrugu Liangdžou u Vuveju, severozapadna kineska provincija Gansu. (Sinhua/Fan Peišen)

Kineska razvojna banka, banka koja igra ključnu ulogu u sprovođenju ekonomskih i razvojnih politika vlade, ojačala je finansijsku podršku zelenoj i niskougljeničnoj industriji u Kini.

 

Banka je tokom prvih pet meseci ove godine izdala preko 200 milijardi juana (oko 28 milijardi američkih dolara) zelenih kredita, a stopa rasta je premašila stopu rasta svih ostalih vrsta kredita u okviru poslovanja banke, prenosi Sinhua.

 

Rečeno je da je kumulativno izdavanje kredita za smanjenje ugljenika od strane banke preko kreditne linije za smanjenje ugljenika premašilo 110 milijardi juana.

 

Banka je saopštila da je nastavila da obogaćuje zelene finansijske proizvode i usluge i aktivno podržava ključne sektore u štednji energije, smanjenju zagađenja i smanjenju ugljenika, ozelenjavanju i prevenciji katastrofa, između ostalih zadataka, kako bi se olakšala sveobuhvatna zelena transformacija ekonomskog i društvenog razvoja.

 

Gledajući unapred, banka će unaprediti kvalitet i efikasnost zelenih finansijskih usluga i proširiti podršku zelenoj transformaciji u ključnim sektorima, uključujući energetiku, vodne resurse, transport i urbano-ruralnu izgradnju.

 

Kina se obavezala na dvostruke ciljeve ugljenika, a to su vrhunac emisije ugljenika pre 2030. i postizanje neutralnosti ugljenika pre 2060.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija