Web Analytics
Astronauti NASA-e zaglavili u svemirskoj stanici zbog problema s letelicom Boinga - BetaRS

Astronauti NASA-e zaglavili u svemirskoj stanici zbog problema s letelicom Boinga

Tehnologija | Izvor: Beta-AP | 26.06.2024 | access_time 23:55
Astronauti NASA-e zaglavili u svemirskoj stanici zbog problema s letelicom Boinga
Kada je dvoje veterana astronauta američke svemirske agencija NASA poletelo na probnu vožnju Boingove nove kapsule, očekivalo je da će se za nedelju dana vratiti kući iz Međunarodne svemirske stanice.

Od tada su prošle tri nedelje i Buč Vilmor i Suni Vilijams su i dalje tamo dok NASA i Boing rešavaju probleme sa opremom koji su se pojavili na putu do tamo.

Tri potencijalna datuma sletanja su otkazana i njihov let kući je sada "na čekanju".

Ove nedelje, Boing je rekao da problemi s kapsulom Starliner ne ometaju povratak i da "astronauti nisu zaglavili".

Dugo odlagani probni let je bio prvi sa astronautima u kapsuli. Boing planira da se pridruži privatnom "SpaceX"-u u prevozu posada do i od svemirske stanice za račun NASA-e.

NASA želi više vremena za analizu problema u pogonskom sistemu te svemirske letelice koji se koristi za manevrisanje. Pogonski sistem je pričvršćen za kapsulu, ali se ne vraća na Zemlju, već se odbacuje tokom ponovnog ulaska i sagoreva u atmosferi Zemlje.

"Samo nam je potrebno malo više vremena da pregledamo sve podatke i vidimo koliko god možemo dok je taj servisni modul u orbiti", rekao je na konferenciji za novinare prošle nedelje pre najnovijeg odlaganja Stiv Stič, NASA-in programski menadžer za komercijalnu posadu.

Pet od 28 potisnika kapsule je verovatno zbog vreline otkazalo tokom pristajanja na Svemirsku stanicu, ali svi osim jednog su potom radili u probnom režimu, saopštila je NASA, a Boing kaže da taj neispravan potisnik nije problem za povratak.

Kapsula je lansirana 5. juna sa jednim malim curenjem helijuma, ali su se pojavila još četiri curenja dok je stigla do Svemirske stanice. Helijum se koristi za stvaranje pritiska goriva za potisnike, a sumnjalo se na neispravnu gumenu zaptivku pri prvom curenju. Zvaničnici kažu da ima dovoljno zaliha helijuma, a Boing kaže da je curenje stabilno i da nije zabrinjavajuće.

"Za sada ne vidimo nijedan scenario u kojem Starlajner neće moći da Buča i Suni vrati kući", rekao je Stič prošle nedelje.

Kapsula može da ostane na svemirskoj stanici 45 dana, a i duže ako je potrebno, saopštio je Boing. Menadžeri misije analiziraju probleme sa potisnikom i curenje helijuma da bi mogli da reše probleme pre sledećeg leta.

Vilmor i Vilijams su se tokom prinudnog boravka bavili "kućnim poslovima" i istraživanjima u Svemirskoj stanici, i proveravali sisteme kapsule Boinga. NASA je saopštila da nema žurbe da se vrate, i da ima dosta zaliha za njih i za sedam stanovnika Svemirske stanice.

Teme