Web Analytics
Pošta Srbije proglasila pobednice trećeg nacionalnog konkursa '100 uspešnih poslovnih žena' - BetaRS

Pošta Srbije proglasila pobednice trećeg nacionalnog konkursa '100 uspešnih poslovnih žena'

Ekonomija | Izvor: Beta | 27.06.2024 | access_time 13:40
Pošta Srbije proglasila pobednice trećeg nacionalnog konkursa '100 uspešnih poslovnih žena'
Foto: Beta/Milan Ilić

Javno preduzeće "Pošta Srbije", uz podršku Privredne komore Srbije (PKS), proglasilo je danas pobednice 3. nacionalnog konkursa "100 uspešnih poslovnih žena", čiji je cilj osnaživanje žena, razvoj i promocija ženskog preduzetništva.

Kako je rečeno na svečanosti u PKS, cilj konkursa za izbor i nagrađivanje preduzetnica, osnivačica ili zakonskih zastupnica malih preduzeća širom zemlje je da se ohrabre talentovane žene u svom preduzetničkom poslovanju.

Istaknuto je da je za 100 najboljih, po oceni stručne komisije, obezbeđen besplatan oglasni prostor i prezentacija poslovanja u više od 1.550 poslovnica Pošta Srbije širom zemlje, kako bi se povećala vidljivost njihovih biznisa.

Prvi put, radi povećanja konkurentnosti na tržištu roba i usluga, jačanja kapacitet za rast i razvoj radi umrežavanja, za pobednice je omogućeno i usavršavanje znanja i veština kroz edukacija na 10 najaktuelnijih tema iz vođenja i kreiranja biznisa u saradnji sa PKS.

Direktorka radne jedinice "Zemun" Pošte Srbije Mira Murić kazala je da je interesovanje za konkurs bilo veliko, što, istakla je pokazuje značaj inicijative.

"Verujemo da će naša podrška doprineti razvoju i uvećanju poslovnoh uspeha, jer najbolje tek dolazi", rekla je ona.

Direktorka sektora za preduzetništvo PKS i članica Komisije za izbor pobednica Branislava Simanić kazala je da je žensko preduzetništvo snažan resurs novog zapošljavanja.

"U Srbiji danas posluje 34 odsto preduzeća i preduzetničkih radnji koja su u vlasništvu žena, što je u skladu sa evropskim prosekom", rekla je ona.

Simanić je navela da je to rezultat zajedničkog rada Vlade Srbije, Fonda za razvoj Srbije i PKS na uspostavljanju boljeg ambijenta za poslovanje, kako bi se podsatakao što veći broj žena da pokrene sopstveni biznis.

Podsetila je i da je PKS pre šest godina formirala Sekciju za žensko preduzetništvo kao organ PKS preko koga je moguće pokretati razne zakonske inicijative i utucati na poslovni ambijent, ali i omogućava da se koristi niz besplatnih aktivnosti kao što su edukacije, organizacija B2B sastanaka, izlazak na strana tržišta.

Direktorka Fonda za razvoj i predsednica Komisije za izbor pobednica Tatjana Matić rekla je da Ministrasvo privrede sa Fondom za razvoj sprovodi programe podsticaja ženskog preduzetništva kroz bespovratna sredstava i povoljne kredite.

Ona je podsetila da se tokom jula očekuje potpisivanje ugovora za dodelu kredita i bespovratnih sredstava u okviru realizaciju programa koji su sprovedeni prošle godine i najavila da će do kraja jula biti objavljeni i novi pozivi za bespovratna sredstva i kredite za razvoj ženskog preduzetništva.

"Prošle godine je Fond, zajedno sa Ministarstvom privrede, izdvojio skoro milijardu dinara za ove programe", kazala je Matić i dodala kako očekuje da sličan iznos bude na raspolaganju preduzetnicama i u narednom periodu.

Navela je i da se sa Francuskom razvojnom agencijom pregovara o finansijskom programu sa posebnom kreditnom linijom za preduzetnice.

Prema njenim rečima, podaci Globalnog preduzetničkog monitora pokazuju da 24 odsto žena odustane od preduzetničkog poduhvata jer smatra da je posao neprofitabilan, drugi razlog odustanka od posla su globalna dešavanja poput pandemije korona virusa, dok je kao treći razlog za odustajanja od sopstvenog biznisa, za 18 odsto žena, nemogućnost usklađivanja profesionalne karijere i porodičnih obaveza.

"Zato su ovakvi konkursi bitni za motivisanje preduzetnica, jer pored konkretne podrške bude svest u javnosti o značaju učešća žena u ekonomskom životu Srbije", kazala je Matić.

Ceo video materijal pogledajte OVDE.

Teme