Web Analytics
'Srbijavode' i Institut 'Jaroslav Čarni' sprovode tri projekta za efikasno upravljanje rekom Dunav - BetaRS

'Srbijavode' i Institut 'Jaroslav Čarni' sprovode tri projekta za efikasno upravljanje rekom Dunav

Životna sredina | Izvor: Beta | 27.06.2024 | access_time 14:10
'Srbijavode' i Institut 'Jaroslav Čarni' sprovode tri projekta za efikasno upravljanje rekom Dunav
Javno-komunalno preduzeće "Srbijavode" predstavilo je danas u Beogradu  tri projekta od ukupno 8,8 miliona evra za sliv reke Dunav, a koje će sprovesti zajedno sa Institutom za vodoprivredu "Jaroslav Černi".

Projekti se odnose na unapređenje efikasnosti upravljanja vodama, količinom i kvalitetom nanosa, kao i efikasno rešavanje zagađenja voda hazardnim supstancama u tom slivu.

Povodom Međunarodnog dana reke Dunav, predstavljeni su projekti  "Danube Water Balance", "DanubeSediment Q2" i "Tethys" u koje će fondovi Evropske unije (Interreg Danube Region Programme) uložiti više od 7,6 miliona evra, a trajaće do juna 2026. godine.

Predstavnica "Srbijavode" Nataša Milić predstavila je projekat "Danube Water Balance" vrednosti tri miliona evra koji će obezbediti izradu vodnog bilansa u slivu Dunava i biti testiran i u pojedinim prekograničnim podslivovima.

Milić je rekla da će biti urađena simulacija modela vodnog bilansa na četiri podsliva - Drine, Tise, gornje Save i Morave u Češkoj, da bi to kasnije bilo primenjeno na ceo sliv Dunava.

Projekat će, kako je rekla, podsticati unapređenje upravljavanja podacima i izgradnju kapaciteta kroz pripremu zajedničkih materijala za obuku i uspostavljanje centra za stručnu podršku.

Rezultat projekta biće bolje upravljanje podacima za proračun vodnog bilansa (baza podataka sa alatima i nova strategija upravljanja podacima), javno dostupan model vodnog bilansa za sliv reke Dunav, izgrađeni scenariji vodnog bilansa za sliv reke i četiri odabrana zajednička podsliva i poboljšani uvid zainteresovanih strana u metodologiju izrade prekograničnog vodnog bilansa.

Predstavnica Instituta za vodoprivredu "Jaroslav Černi" Dragana Ninković predstavila je projekat "DanubeSediment Q2" od 2,9 miliona evra čiji je cilj upravljavanje količinom i kvalitetom nonosa na slivu Dunava i unapređenje ekoloških uslova.

Kako je navela, to će biti postignuto primenom mera za obnavljanje kontinuiteta pronosa nanosa na mestima gde je tok pregrađen, ublažavanjem procesa zasipanja akumulacija nanosom, erozije obala i dna korita, kao i uspostavljanjem kontrole nad transportom zagađujućih materija.

Ninković je rekla da je cilj projekta da se prvi put u EU napravi "Integrisani plan upravljanja nanosom" (ISMP) za sliv Dunava.

Predstavnica Instituta za vodoprivredu "Jaroslav Černi" Marija Perović predstavila je projekat "Tethys" vrednosti 2,9 miliona evra za utvrđivanje hazardnih supstanci, da li ih ima i u kojoj koncentraciji u slivu Dunava.

Najavila je da će biti urađena procena rizika i analiza različitih scenarija emisije hazardnih supstanci, a vođa projekta je Tehnički Univerzitet u Beču.

Do kraja projekta biće formirana operativna i namenska transnacionalna baza podataka o hazardnim supstancama i sredstva za obradu podataka i procenu zagađenja.

Međunarodni dan reke Dunav obeležava se 29. juna. Priređena je plovidba brodom u Beogradu na kojem su bili državni sekretari Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Livija Pavićević i Čedomir Rakić.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina