Web Analytics
Novi sporazum Kine i Evrope jača napore za posmatranje Zemlje - BetaRS

Novi sporazum Kine i Evrope jača napore za posmatranje Zemlje

Tehnologija | 27.06.2024 | access_time 16:40
Novi sporazum Kine i Evrope jača napore za posmatranje Zemlje
Fotografija prikazuje spoljašnji pogled na mesto održavanja simpozijuma na kojem se proglašavaju rezultati festival Zmaj 5 i početak Zmaja 6 u Lisabonu (Sinhua/Ven Sinian)

 


Kina i Evropa potpisale su sporazum o saradnji za šestu fazu programa Zmaj, koji se proteže od 2024. do 2028. Ovaj sporazum pokriva 10 ključnih tema, uključujući zemljište, atmosferu, klimatske promene i velike podatke.

Konferencija programa Zmaj, velika naučna saradnja Kine i Evrope, otvorena je 25. juna u Lisabonu, obeležavajući prelazak sa plana za posmatranje Zemlje, Zmaj 5 na Zmaj 6 a uključila je i novi sporazum o klimatskim promenama i velikim podacima, prenosi Sinhua.

U organizaciji kineskog Ministarstva nauke i tehnologije i Evropske svemirske agencije (ESA), petodnevni simpozijum privukao je skoro 300 stručnjaka i naučnika iz Kine i Evrope kako bi razgovarali o dostignućima Zmaja 5 i uvodima u projekte Zmaj 6, fokusirajući se na najnoviji razvoj u tehnologiji posmatranja Zemlje i primenu tehnologije satelitske daljinske detekcije u zaštiti životne sredine i ublažavanju katastrofa.

Na ceremoniji otvaranja, Kina i Evropa potpisale su sporazum o saradnji za šestu fazu Programa zmaj, koja se proteže od 2024. do 2028. Ovaj sporazum pokriva deset ključnih tema, uključujući zemljište, atmosferu, klimatske promene i velike podatke.

Prema sporazumu, obe strane će nastaviti da promovišu deljenje i primenu podataka posmatranja Zemlje kroz kolaborativno istraživanje, akademsku razmenu i obuku talenata.

Počevši od 2024. godine, Kineski centar za razmenu nauke i tehnologije će preuzeti upravljanje Programom zmaj sa kineske strane, radeći zajedno Odeljenjem za posmatranje Zemlje Evropske svemirske agencije.

Novi sporazum Kine i Evrope jača napore za posmatranje Zemlje
Foto Učesnik ide do mesta održavanja simpozija na kojem se proglašavaju finalni rezultati Zmaja pet i označava početak Zmaja šest u Lisabonu (Sinhua/Ven Sinian)

Kineski ambasador u Portugalu Džao Bentang je u uvodnoj reči istakao da je program Zmaj model naučne i tehnološke saradnje Kine i Evrope.

Džao je naglasio da su obe strane značajno doprinele globalnim naučnim inovacijama i negovanju talenata.

Kina i Evropa podržale su zajedničko istraživanje, tehničku obuku, akademsku razmenu i razmenu podataka u okviru programa Zmaj, rekao je Dai Gang, generalni direktor Odeljenja za međunarodnu saradnju pri kineskom Ministarstvu nauke i tehnologije u video obraćanju.

Ovi napori su podstakli stabilan zajednički istraživački tim za posmatranje Zemlje, postigli vodeće rezultate istraživanja u međunarodnim razmerama i pružili tehnološku podršku za suočavanje sa globalnim izazovima kao što su klimatske promene.

Gao Siang, generalni direktor Kineskog centra za naučnu i tehnološku razmenu rekao je da je Zmaj program doživeo kontinuirano poboljšanje mehanizama saradnje, proširenje obima finansiranja i poboljšanje nivoa saradnje i tehničke ekspertize u poslednjih 20 godina.

Program je proširio svoja istraživačka polja, izvore podataka i broj naučnika koji učestvuju, doprinoseći ekonomskom i društvenom razvoju obe strane, primetio je Gao.

Jozef Ašbaher, generalni direktor ESA, rekao je da je program Zmaj jedan od najdugovječnijih i najplodonosnijih projekata saradnje između Kine i Evrope.

On je napomenuo da program ne samo da je omogućio široku razmenu između naučnika iz oba regiona, već i promovisao primenu tehnoloških dostignuća.

Teme