Web Analytics
PSG zahteva od ministra Dačića da povuče odluku o zabrani festivala 'Mirdita, dobar dan' - BetaRS

PSG zahteva od ministra Dačića da povuče odluku o zabrani festivala 'Mirdita, dobar dan'

Politika | 27.06.2024 | access_time 18:00
PSG zahteva od ministra Dačića da povuče odluku o zabrani festivala 'Mirdita, dobar dan'
prt.scr youtube

Pokret slobodnih građana (PSG) je saopštio da zahteva od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i ministra Ivice Dačića da hitno povuku današnju "sramnu naredbu" o zabrani festivala "Mirdita, dobar dan" u Beogradu i da omoguće njegovo održavanje i garantuju bezbednost svih učesnika i posetilaca.

PSG je ukazao da je "sloboda okupljanja ustavno pravo svih građana Srbije, a naredbom o zabrani festivala 'Mirdita, dobar dan' Ivica Dačić, kao predstavnik režima SNS-SPS, pokazuje da se država svrstava uz ekstremne nacionaliste koji su protiv regionalnog pomirenja".

"PSG smatra da su za nebezbednost učesnika direktno odgovorni Vlada Srbije čiji su ministri Aleksandar Vulin, Milica Đurđević Stamenkovski, Ivica Dačić i drugi, zajedno s gradonačelnikom Beograda Aleksandrom Šapićem imali nedopustive izjave kojima su dovodili u pitanje motive organizatora i optuživali ih za izdaju nacionalnih interesa", piše u saopštenju PSG.

Dačić je danas saopštio da je to Ministarstvo donelo naredbu da se prekine godišnji festival "Mirdita, dobar dan" koji je priređen u Dorćol placu u Beogradu "zbog opasnosti od ugrožavanja bezbednosti ljudi i imovine, kao i opasnosti od narušavanja javnog reda i mira u većem obimu".

Festival "Mirdita, dobar dan" trebalo je da se održi od danas do 29. juna u Beogradu, a ispred Dorćol placa, gde je festival trebalo da bude, okupilo se pedesetak mladića koji su sprečavali ulazak u taj prostor, dok je policija blokirala prilaznu ulicu.

Predsednik Omladine Nove Demokratska stranke Srbije (Novi DSS) Stefan Seratlić je rekao da su pripadnici te stranke na tom mestu iz dva razloga: "da bi poželeli dobrodošlicu sugrađanima s Kosova i Metohije u njihovoj pretonici" i da bi "izrazili svoje žaljenje što je ovaj festival predstavljen kao razmena kosovske i srpske kulture, a to je protivustavno".

Dodao je da Omladina Novog DSS traži da taj festival bude zabranjen "pre svega iz bezbednosnih razloga, a i zato što je protivustavan".

Teme