Web Analytics
Vučević: Vidovdan je i podsetnik i obaveza - BetaRS

Vučević: Vidovdan je i podsetnik i obaveza

Politika | 28.06.2024 | access_time 13:35
Vučević: Vidovdan je i podsetnik i obaveza
Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević
Premijer Srbije Miloš Vučević je danas na centralnoj proslavi državnog praznika Vidovdana i 635. godišnjice Kosovskog boja rekao u Kruševcu da je to dan kada se "prepliću prošlost, sadašnjost i budućnost" i da je to dan koji je "ugaoni kamen naše kulture i nacionalnog identiteta".

"Ovaj dan je podsetnik na ključne trenutke iskušenja koje smo prošli u našoj istoriji. On simbolizuje otpornost, požrtvovanost i ono sve što je dobro u nama. On opominje i budi, hrabri i brodri, krepi i uči", ocenio je Vučević.

Naglasio je da je to i "dan kada smo pobedili, a ne izginuli".

Na ovaj dan "sećamo se mnogobrojnih mučenika koji su pali za otadžbinu, rod i veru pre Kosova, na Kosovu i posle Kosova", a "na prvom mestu Svetog Kneza Lazara koji se 1389. godine pre privoleo nebeskom, nego prolaznom zemaljskom carstvu", rekao je predsednik Vlade i istkao da ta odluka Lazara da se bori "oličava duh Vidovdana".

"To je biranje časti, umesto potčinjavanja nepravdi, jačem i snažnijem. To je ono što niske duše utamničene ropskim lancima ne mogu da shvate i razumeju", rekao je Vučević.

Rekao je i da je "ovaj kolosalni boj duboko urezan u nacionalnu svest podsećajući nas na visoku cenu slobode i da je svaka generacija imala svoj Vidovdan".

Premijer je potom citirao nekadašnjeg predsednika SAD Vudroa Vilsona (1856-1924): "Borba srpskog naroda za slobodu i pravo i težnja svih slovenskih naroda za priznanje nijihove narodnosti i prava da upravljaju svojom sudbinom i svojom politikom, privukli su pažnju čitavog sveta i moraju zadobiti simpatiju onoga koji vidi".

"Tada smo zadobili poštovanje celog sveta. Bili smo na strani pravde", istakao je Vučević i ukazao da pritisci iz inostranstva sada ugrožavaju političku nezavisnost Srbije.

"Osporavanje naše vojne nezavisnosti i kršenje međunarodnog prava testiraju našu mudrost, strpljenje i odlučnost. Vidovdan nas živo podseća da smo u prošlosti prevazišli i veće izazove i iz njih izašli jači", rekao je on.

Istakao je da "naša snaga leži u našim precima, ali pre svega u našim potomcima, ali i i u našem narodu i ujedinjenoj Srbiji koja ne sme da se deli".

"Neka žrtva kneza mučenika i ostalih kosovskih junaka koji su šre 635 godina pali na Kosovu budu snaga i sila na osnovu koje ćemo donositi naše odluke. Oni su pali slavno da bismo mi danas bili ovde složni i ujedinjeni. Budimo kao jedan. Radni vredni. I čekajmo dan vaskrsa i slave, a svanuće nova zora. Živela Srbija!", zaključio je predsednik Vlade.

Teme