Web Analytics
Raičević (naučni saradnik): Vlada krije zaključak SANU da bi projekat Jadar uništio životnu sredinu - BetaRS

Raičević (naučni saradnik): Vlada krije zaključak SANU da bi projekat Jadar uništio životnu sredinu

Životna sredina | Izvor: Beta | 28.06.2024 | access_time 14:45
Raičević (naučni saradnik): Vlada krije zaključak SANU da bi projekat Jadar uništio životnu sredinu
Naučni saradnik Instituta za nuklearne nauke Vinča Jagoš Raičević rekao je danas da nije potrebna nova javna rasprava o eksploataciji litijuma projektom "Jadar" jer je pre tri godine na relevantnom skupu u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) zaključeno da bi se time "devastirala životna sredina" i ugrozilo zdravlje ljudi, ali Vlada Srbije to krije od građana.

On jena konferenciji poslaničke grupe "Mi snaga naroda - prof.dr Branimi Nestorović" za novinare rekao da Vlada pokušava da obori sopstvenu odluku iz januara 2022. godine o zaustavljanju tog projekta kojeg planira kompanija Rio Tinto.

Istakao je da je unikinuti Prostorni plan područja posebne namene za projekat "Jadar" bio donet na nezakonit način i da ga je platila kompanija Rio Tinto, a da zbog toga niko nije odgovarao.

Naveo je da Srbija nema regulatorno telo za zaštitu životne sredine, već dozvolu za rudarenje daje političko telo - Ministarstvo rudarstva i energetike na osnovu predloga tehničke komisije koja ima rok od četiri nedelje da predloži odluku o davanju dozvole.

"Zakoni koji regulišu zaštitu životne sredine su nelogični i glupavi, sadrže nezakonita rešenja i pogrešne definicije", rekao je Raičević.

Ocenio je da u propisima nije navedena metodologija procene uticaja na životnu sredinu, odnosno pravilnik o sadržini studije uticaja, već je to ostavljeno svakom da sam propisuje.

Rekao je da se sve studije o proceni uticaja na životnu sredinu bave analizom normalnog režima rada, ali ne i šta se dešava u slučaju vanrednih događaja - akcidenata, a da Srbija i nema zakon o akcidentima.

Dodao je da nije slučajno to što je Rio Tinto došao u Srbiju jer ima u vidu manjkavosti u zakonima.

Podsetio je da Nacrt studije uticaja projekta "Jadar" na životnu sredinu kojeg je nedavno objavila kompanija, nisu potpisali kompetentni stručnjaci.

Raičević je naveo da je, kada je verovatno Rio Tinto upozorio na nepostojanje zakona o akcidentima, napravjen predlog koji je "katastrofalno smešan i kriminalan" jer za odgovornog za akcident proglašava sve, od mesne zajednice do republike, a nigde se ne pominje nosilac licence što bi u slučaju projekta "Jadar" bio Rio Tinto.

Naveo je da je Rio Tinto, kako se navodi u Nacrtu studije uticaja na životnu sredinu, planirao da rudarski otpad odlaže na otvorenu deponiju sa višeslojnom zaštitom "što bi bilo dovoljno za industrijski, neopasni, komunalni otpad, a ako bi se eksploatisao litijum taj otpad je opasan".

Rekao je i da se javna rasprava ne može voditi o tehničkim analizama projekta.

Raičević je rekao da je Rio Tinto na sopstvenu inicijativu objavio preliminarne Nacrte studija o proceni uticaja na životnu sredinu "po staroj metodologiji, kao probni balon, pa ako prođe, prošlo je" i ocenio da se toj kompaniji ne bi isplatila ekološka zaštita životne sredine.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina