Web Analytics
Protest SEOS-a u Loznici: Zvižduci za Rio Tinto, neće biti rudarenja litijuma - BetaRS

Protest SEOS-a u Loznici: Zvižduci za Rio Tinto, neće biti rudarenja litijuma

Zelena Srbija | 28.06.2024 | access_time 20:50
Protest SEOS-a u Loznici: Zvižduci za Rio Tinto, neće biti rudarenja litijuma
prt.scr n1info.rs
U Loznici je večeras, sa protesta protiv projekta "Jadar" za iskopavanje litijuma i kompanije "Rio Tinto" poručeno da toj međunarodnoj kompaniji nije mesto u Srbiji i da neće biti rudarenja tog minerala.

Okupljeni su nosili državne i zastave ekoloških organizacija kao i transparente i patrole kojim se protivi iskopavanju litijuma.

"Rio Tinto, nećeš kopati, Rio Tinto, marš iz Srbije", skandirali su, na početku protesta oko 19.30 okupljeni koji su, kako je rečeno sa improvizovan bine, "došli da brane Srbiju".

"Život i rudnik ne mogu zajedno, birajte, život ili rudnik", istaknuto je na protestu.

Zatraženo je i da područje Jadra budu zaštićeno kao prirodna celina, te naglašeno da to može biti urađeno samo ukoliko ne bude rudarenja litijuma.

Među okupljenima je i grupa mladih koja je pešice krenula pre nekoliko dana iz Beograda a predvodi je aktivista Ivan Bjelić.

SEOS tvrdi da je projekat "Jadar" štetan po zdravlje ljudi i životnu sredinu a podržalo ga je više opozicionih stranaka kao i javnih ličnosti.

Do protesta dolazi nakon su predstavnici vlasti ukazivali na mogućnost da u Srbiji bude eksploatisan litijum, iako je vlada Srbije, pre dve godine, posle demonstracija, zaustavla projekat "Jadar".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 24. juna da želi da građani Srbije odluče o otvaranju rudnika litijuma, kao i da to nije odluka koja se donosi brzo.

Teme

Povezane vesti

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori