Web Analytics
Na 24. rođendan Exita, prisećamo se nekih od legendarnih nastupa koji su ispisali istoriju festivala - BetaRS

Na 24. rođendan Exita, prisećamo se nekih od legendarnih nastupa koji su ispisali istoriju festivala

Muzika | 29.06.2024 | access_time 14:35
Na 24. rođendan Exita, prisećamo se nekih od legendarnih nastupa koji su ispisali istoriju festivala
EXIT Photo Team

Već tačno 24 godine EXIT ispisuje istoriju beskompromisnom energijom slobode, ljubavi i zajedništva koja osvaja svet, a u čijem je kreiranju učestvovao svako ko je kročio na Petrovaradinsku tvrđavu. Više od dve decenije unazad nizali su se nastupi planetarno najvećih muzičkih imena, a Moby, Damon Albarn, Faithless, Motörhead, Liam Gallagher, The Prodigy, Emeli Sande, Migos, i Hurts samo su deo zvezdanog niza čije pesme čine istorijski saundtrek festivala. Na 24. rođendan Exita prisećamo se dela vanvremenskih hitova koji su diktirali ritam i puls Exitovog rastućeg zvezdanog plemena, koje se za manje od dve nedelje, od 10. do 14. jula još jednom okuplja na dobro poznatom mestu. 


EXIT Festival Celebrates 24th Birthday 



EXIT 2009. godine obeležio je Moby i izvođenje njegovog najvećeg hita „Go” na Glavnoj bini, zatim  pre tačno jedne decenije, 2014. godine, na glavnu binu EXIT festivala kročio je Damon Albarn frontmen sastava Blur i muzički genije iza najpoznatijeg virtuelnog benda Gorillaz sa stihovima čuvene pesme „Clint Eastwood”, iste godine Tvrđavu je obuzeo i moćni vokal američke pop dive i disko kraljice Glorije Gaynor, i njena pesma „I Will Survive”. Kultni trenutak u istoriji EXIT festivala je i nastup jednog od najvećih elektronskih bendova svih vremena Faithless, i njihovo izvođenje pesme „We Come One”, kao i grmljavina rifova „Ace of Spades” britanskih hevi metal legendi Motörhead. Exitovo leto ljubavi 2017. obeležilo je akustično izvođenje pesme „Wonderwall” grupe Oasis, koju je doneo njen osnivač i frontmen Liam Gallagher, dok je prošlogodišnje izdanje festivala donelo ponovno okupljanje sa najuticajnijim elektro-pank bendom svih vremena, grupom The Prodigy, i  kultnu „No Good”. Na spisku najznačajnijih je i nastup R&B i soul dive Emeli Sandé i njena balada „Read All About It”, ali i jedan od najuticajnijih svetskih trap sastava Migos i planetarni hit „Bad and Boujee”. Kratkim skokom deceniju unazad setićemo se i nastupa legendarnog benda Hurts i emotivnog izvođenja pesme „Wonderful Life”.


Za manje od dve nedelje, ispisivanje istorije se nastavlja. Sa Tvrđave će po prvi put zagrmeti rifovi kultnih „Killing In the Name”, „Bulls On Parade”, i „Guerilla Radio” koje donosi niko drugi do pokretačka snaga benda Rage Against the Machine i jedan od najinovativnijih gitarista sveta – Tom Morello. Publiku će rasplesati i najpoznatiji hitovi „Pump It”, „Let’s Get it Started” i „Boom Boom Pow” pop-rap ikona The Black Eyed Peas.


Sa Glavne bine na Petrovaradinskoj tvrđavi grmeće gitare i bubnjevi kada scenom zavlada mladi Baby Lasagna sa pesmom koja je osvojila ceo svet „Rim Tim Tagi Dim”, ali i John Newman sa „Love Me Again”, Kenya Grace i „Strangers”, Ofenbach i „Overdrive”, zatim fantastični Rudimental i njihov „Alibi”, kao i mladi Ian Asher sa hitom koji mesecima odzvanja u slušalicama širom planete „Makeba” i niz drugih megahitova koje donose vodeće svetske muzičke zvezde!


Ovogodišnje izdanje EXIT festivala, sa temom EXIT Starseeds i sloganom „Probudimo naše supermoći zajedno“, biće održano od 11. do 14. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi, uz Nulti dan, 10. jul.  Četvorodnevne festivalske ulaznice po promo ceni od 7.990 dinara i uz uštedu od 30% na finalni iznos dostupne su na sajtu EXIT festivala, kao i na Gigs Tix prodajnim mestima i online, a u prodaji su i jednodnevne ulaznice, kao i ulaznice za specijalni nulti dan, odnosno Day 0.

Teme

Novo

Dogodilo se

Šta drugi čitaju

Zabava

U slikama