Web Analytics
Objavljeni konačni rezultati raspodele učenika po srednjim školama - BetaRS

Objavljeni konačni rezultati raspodele učenika po srednjim školama

Društvo | Izvor: Beta | 29.06.2024 | access_time 19:35
Objavljeni konačni rezultati raspodele učenika po srednjim školama
Konačni rezultati raspodele učenika po srednjim školama i obrazovnim profilima objavljeni su danas na portalu Moja srednja škola (mojasrednjaskola.gov.rs ), dva dana ranije nego što je bilo predviđeno, saopštilo je ministarstvo prosvete.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović poželela je svim učenicima uspešan upis u srednje škole i dalji nastavak školovanja, navodeći da su rezultati objavljeni ranije zahvaljujući unapređenju informacionog sistema i procesa za realizaciju završnog ispita i upisa u srednje škole.

Prema njenim rečima, u prvom krugu je raspoređen 59.091 učenik, a u jednu od prve tri želje raspoređeno je njih 81,43 odsto.

"To je dobar rezultat, jer su učenici i njihovi roditelji ili drugi zakonski zastupnici dobro sagledali uspeh i ostvarene bodove na završnom ispitu, istakla je ministarka, dodajući da je po prvom opredeljenju raspoređeno je 35.863 učenika, po drugom 8.147 i trećem 4.163 učenika", dodala je Đukić Dejanović.

Ona je navela da su najtraženiji obrazovni profili u područja rada zdravstvo i socijalna zaštita u medicinskim školama.

Od ostalih škola, kako je dodala ministarka, posebno visok indeks popularnosti je bio za srednje škole - Gimnazija Jovan Jovanović Zmaj u Novom Sadu, Srednja turistička škola na Novom Beogradu - hotelijerko-restoraterski tehničar, kao i za Vazduhoplovnu akademiju - avio-tehničar za vazduhoplov i motor.

"U četvorogodišnje obrazovne profile upisano ukupno je 48.966 učenika, od čega u gimnazije 15.108. U trogodišnje obrazovne profile upisano je 10.125 učenika", rekla je ministarka.

Ona je navela da posle prvog upisnog kruga, neraspoređenih učenika, njih 1.524, ima mogućnost da se u drugom upisnom krugu upišu na preostala slobodna mesta.

U četvorogodišnjim profilima preostalo je 7.866 mesta, dok je u trogodišnjim taj broj je 3.783.

Upis u srednje škole moći i ove godine da se obavi potpuno elektronskim putem, i iz inostrastva, korišćenjem portala Moja srednja škola počev od 2. do 6. jula 2024. godine, ili odlaskom u srednju školu.

U utorak, 2. jula učenici koji nisu raspoređeni u prvom upisnom krugu moći će preko portala Moja srednja škola ili neposredno u osnovnoj školi da predaju listu opredeljenja, dok će 3. jula biti objavljen raspored učenika po srednjim školama i obrazovnim profilima u drugom upisnom krugu.

Za sve one učenike koji iz zdravstvenih i objektivnih razloga nisu polagali završni ispit u junskom roku, moći će to da urade 14, 15. i 16. avgusta 2024.godine.

Teme