Web Analytics
Vučić: Nisam se odrekao litijuma, samo sam bio slep kod očiju - BetaRS

Vučić: Nisam se odrekao litijuma, samo sam bio slep kod očiju

Ekonomija | 30.06.2024 | access_time 13:10
Vučić: Nisam se odrekao litijuma, samo sam bio slep kod očiju
Foto: Beta/Milan Obradovic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je bio slep kod očiju, ali da se nikad nije odrekao litijuma i da projekat "Jadar" o eksploataciji tog minerala mora da zadovolji ekološke standarde i da će o tome narod odlučiti.

"Bio sam slep kod očiju i nisam video da iza zaustavljanja projekta "Jadar" stoje strane službe. Iskoristili su proruske botove da nas odvedu na pogrešan trag. A iza toga se krije politička minijatura najmanje dve strane službe kako bi sprečile razvoj Srbije", rekao je Vučić na TV Prvoj.

On nije precizirao kada će se doneti odluka o nastavljanju projekta "Jadar", ali je rekao da je Rio tinto dostavio "nešto oko ekološke zaštite" i da to treba da prođe sud javnosti.

Dodao je da je napravio veliku grešku, jer da je video da strane službe hoće da zaustave razvoj Srbije "sprečio bi Anu (Brnabić) i Vladu Srbije" u zaustavljanju tog projekta.

"Da sam to znao, znate kada bih popustio... Svaki dan moram da menjam kancelariju zbog toga što se okupe, pa svašta nešto puštaju na megafon. Meni to ne smeta, ali gosti ne mogu da se koncentrišu... Da dozvolim da izgubimo još četiri-pet godina, ne pada mi na pamet", kazao je Vučić.

Naveo je da se nada da će "okupiti najveće svetske lidere, jer je litijum budućnost".

Dodao je da se u Loznici pre dva dana okupilo 1.900 ljudi da osvetli mrak telefonom sa litijumskim baterijama.

"I onda će da kažu što baš mi. Suština je u tome da im ne damo sirovinu, već da ovde prave fabriku baterija, a kad to uradite onda će vam doći i ovi iz fabrike automobila kada više ne bude PEM konvencija važila. Zamislite da nam 'Mercedes' kaže da hoće da uđe sa nama u to. Mi kažemo baterija je naša, ona je preko 50 odsto vrednosti automobila. Tada će svi da dolaze jer im je lakše, imaju pravnu sigurnost, subvencije, em imaju bateriju koju mogu da ugrade na licu mesta, imaju radnu snagu", rekao je Vučić.

Istakao je da je privredni rast u drugom kvartalu 4,2-4,3 odsto i da je polugodišnji 4,2 odsto, što Srbiju svrstva na prvo ili drugo mesto u Evropi.

Naveo je da "mora više da se gura građevina, više radi na veštačkoj inteligenciji i na realizaciji Ekspa 2027 i da, ako se uradi 90 odsto svega što je planirano, da će biti zadovoljan".

Kritikovao je one koji su u Loznici prodali zemlju za potrebe kompanije Rio tinto, a sada učestvuju u protestima.

"Ja za ovo živim, još dve-tri godine mogu da izguram, nisam star kao neki predsednici, mada osećam kako slabe fizičke sposobnosti, ali mogu više od drugih i neću se smiriti", rekao je Vučić i naveo da bi se otvaranjem rudnika litijuma podrinjski kraj podmladio stanovništvom, a budžet opštine Loznica bi sa 30 miliona evra porastao na 200 miliona evra.

Teme