Web Analytics
U planu izgradnja pogona za preradu otpadnih voda u Čajetini - BetaRS

U planu izgradnja pogona za preradu otpadnih voda u Čajetini

Ekonomija | Izvor: Beta | 01.07.2024 | access_time 13:15
U planu izgradnja pogona za preradu otpadnih voda u Čajetini
Foto: Opstina Cajetina/Sava Milakov
Predsednik Skupštine opštine Čajetina Arsen Đurić najavio je, na sednici povodom Dana opštine Čajetina, da je u planu izgradnja pogona za preradu otpadnih voda u toj opštini, kao i slične manje pogone u Mačkatu, Sirogojnu, Vodicama, Smiljanskim zakosima i Gajevima, saopšteno je danas.

"Pred nama je realizacija projekata uz pomoć države od kojih je svakako najznačajniji projekat izgradnje gondole od Tornika do Pribojske Banje. Radiće se golf tereni kod Ribničkog jezera, dvadesetak fudbalskih terena na Zlatiboru i mnogi drugi projekti značajni za razvoj turizma na našoj planini", rekao je Đurić, na sednici povodom Dana opštine Čajetina, koji se slavi 30. juna, kada je Čajetina dobila status varošice.

Dodao je da će se završiti i vodovod Sušička vrela, za čiju je trasu do Zlatibora, nabavljeno preostalih osam kolometara cevi, objavila je opštinska uprava Čajetine.

Đurić je podsetio da je u prethodne četiri godine izgrađeno 194 kilometara puteva i ulica na teritoriji opštine Čajetina, kao i da je rekonstruisano više od 30 kilometara puteva.

Prema njegovim rečima, urađeno je više od 70 kilometara vodovodne i više od 15 kilometara kanalizacione mreže, rekonstruisana je i dograđena Sportska hala u Čajetini i hala na Zlatiboru sa smeštajnim kapacitetima i solarnom elektranom od 500 kilovata.

Dodao je da su uložena velika sredstva u Agrobiznis centar i u nabavku opreme mašinskog prstena za uslužno izdavanje poljoprivrednicima, za početak organske proizvodnje u mlekari "Naša Zlatka".

"Zadovoljni onim što je ostvareno, a okrenuti ka budućim projektima, uz nedavnu novu izbornu potvrdu našeg rada, mnogi razvojni projekti od opšteg interesa za građane i posetioce naše opštine realizovani su nakon što je Skupština opštine Čajetina usvojila planove, uslove i sredstva za njihovu realizaciju", rekao je Đurić.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović kazao je da sve što je započeto maora da se da privrede kraju, ali da su za to potrebni mladi i stručni ljudi.

Dodao je da će opštinska uprava uz pomoć Vlade Srbije i ministarstava relizovati najznačajnije projekte u narednom periodu.

"Pokazali smo da umemo i da time stičemo pravo da zatražimo podršku od nadležnih ministarstava koju smo i dobili za izgradnju Omladinskog centra i Inovacionog biznis centra na Zlatiboru", rekao je on.

Na svečanoj sednici povodom Dana opštine Čajetina dodeljene su nagrade zaslužnim pojedincina i organizacijama, a nagradu "Zlatiborska povelja" dobili su hotel "Bor" sa Zlatibora i reditelj Emir Кusturica.

Kako je saopšteno, "Plaketu Dimitrije Tucović" dobili su Crkvena opština Čajetina, Duško Milenković iz Beograda, Milesa Čugurović iz Sirogojna, OŠ "Milivoje Borović" iz Mačkata, Marko Džambasović iz Čajetine, Dragoš Toković iz Jablanice i Udruženje veterana 53. graničnog bataljona.

Pohvalnice su dobili svi učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola na teritoriji opštine Čajetina, a dobitnici diplome "Vuk Karadžić" su učenici iz Srbije, koji imaju prebivalište na teritoriji Opštine Čajetina, dok je priznanje "Zoran Tmušić – za ljudskost i humanost u teškim vremenima" dobila Bosa Rosić sa Zlatibora, kojoj je pripala i novčana nagrada od 30.000 dinara.

Novčanu nagradu od 30.000 dinara dobilo je 22 đaka osnovnih i srednjih škola u školskoj 2023/24, sa prebivalištem na teritoriji opštine Čajetina, koji su osvojili jedno od prva tri mesta na nekom od republičkih takmičenja.

Takođe, 13 đaka, koji nisu osvojili prva tri mesta, dobilo je nagradu u iznosu od 15.000 dinara, dok je dvoje učenika, proglašenih za sportiste generacije, dobilo nagradu u iznosu od 30.000 dinara.

Teme