Web Analytics
Na obalama reka Ibar i Zapadna Morava pronađene 42 divlje deponije i dva organska taloga - BetaRS

Na obalama reka Ibar i Zapadna Morava pronađene 42 divlje deponije i dva organska taloga

Životna sredina | Izvor: Beta | 03.07.2024 | access_time 13:55
Na obalama reka Ibar i Zapadna Morava pronađene 42 divlje deponije i dva organska taloga
PrtScr: AgroTV Srbija
Na obalama reka Ibar i Zapadna Morava, na potezu između Kraljeva i Kruševca, pronađene su 42 divlje deponije i dva organska taloga, izjavio je danas narodni poslanik Pokreta slobodnih građana (PSG) Vladimir Pajić i pozvao lokalne i republičku vlast da hitno uklone te deponije. 

"Čitavim tokom od Kraljeva do Kruševca na svaka tri kilometra nalazi se po jedna divlja deponija, 42 deponije koje su od građevinskog do individualnog, kućnog otpada. Pored toga, ono što zabrinjava su dve lokacije organskog otpada u rekama sa leševima svinja", rekao je Pajić na konferenciji za novinare.

Pajić je, kako je naveo, zajedno sa predstavnicima PSG-a, od 16. do 20. juna, preveslao kajacima 130 kilometara duž Ibra i Zapadne Morave, jer je to jedini način bio da se vidi stanje u tim rekama koje nisu plovne.

Naveo je da su, pored ostalog, na terenu naišli na jedinu zapaljenu deponiju između mesta Stubal i Medveđa, koja je gorela 10-12 sati da bi se potom obrušila u Zapadnu Moravu.

"Kada smo naišli kajacima do te deponija, ona je tinjala, čula se muzika i to je bio lokalni događaj paljenja deponije kako bi se napravilo još mesta. Širio se užasan smrad, požar je zahvatio čitavu deponiju, čule su se eksplozije od boca građeinskog materijala i deponija se obrušila se u Zapadnu Moravu", rekao je Pajić.

Pomenuo je i da je izgradnjom Moravskog koridora, koji je, kako je rekao od nacionalnog značaja, došlo do opadanja biodiverziteta u Zapadnoj Moravi, kao i njenih obala.

Naveo je da je važno da vatrogasci, stručne službe i lokalne vlasti shvate ovo pitanje ozbiljno, jer ne sme biti dozvoljeno da reke tako izgledaju.

"Ovakve deponije se ne mogu ukloniti volonterskim akcijama i dobrom voljom pojedinaca. Neophodna je sveobuhvatna akcija lokalnih vlasti kako bi se ovaj problem rešio koja podrazumeva uklanjanje deponija, stalno čišćenje, veću kontrolu i jače kaznene mere za sve one koji prljaju naše reke", kazao je Pajić.

Pajić je najavio i da će tim PSG-a nastaviti sa ovakvim akcijama.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina