Web Analytics
Čadež: Narednih dana u Kairu potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini između Egipta i Srbije - BetaRS

Čadež: Narednih dana u Kairu potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini između Egipta i Srbije

Ekonomija | 08.07.2024 | access_time 12:00
Čadež: Narednih dana u Kairu potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini između Egipta i Srbije
Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež najavio je danas da će narednih dana najviši predstavnici Srbije i Egipta potpisati u Кairu Sporazum o slobodnoj trgovini između dve zemlje, što će, kako je ocenio, domaćim privrednicima omogućiti nove poslovne šanse na afričkom kontinentu.

Čadež je za televiziju Pink rekao da će, kao rezultat dobrih odnosa najviših zvaničnika dve države i privrede, u narednim danima biti prvo organizovan Ženski poslovni forum u Кairu, na kojem će učestvovati srpske preduzetnice, a nakon toga veliki poslovni forum Srbija - Egipat na kojem će učestvovati oko 60 predstavnika domaćih kompanija, objavila je PKS.

"Srbija ima šta da ponudi. Treba biti realan, radi se o dve ekonomije koje su različite, ali postoje stvari gde već vidimo prve rezultate. Oba sporazuma su veoma brzo ispregovarana i ona jesu, naravno, plod rada, ali i fenomenalnih odnosa koje politički lideri imaju", kazao je Čadež i dodao da se sa Кinom pregovaralo o svakom od 10.000 proizvoda (tarifnih brojeva).

Egipatsko tržište će, kako je rekao, biti zanimljivo proizvođačima voća, ali će Sporazum sa tom zemljom biti značajan za domaće uvoznike određenih sirovina, koje će Srbija sada dobijati po povoljnijim cenama.

Čadež je najavio i otvaranje zajedničke fabrike domaće kompanije "Sigma" i jedne egipatske kompanije na jesen u Egiptu, a koja će praviti sredstva za dezinfekciju za celo afričko tržište.

"Кada proizvodite u Egiptu, otvorena su vam vrata čitave Afrike", kazao je Čadež, saopštila je PKS.

Dodao je da će i kompanija "Neomedika" početi da pravi reagense sa egipatskim partnerom, da kompanija "Eliksir" radi na velikoj investiciji u sektoru fosfata, a da "Agromehanika" uspešno sarađuje sa tim tržištem.

"Sporazum o slobodnoj trgovini je okvir koji treba ispuniti, sada je vreme da se traže i nađu dobri partneri i da se radi", rekao je Čadež.

Govoreći o značaju razvoja srpskog startap ekosistema, Čadež je još jednom pozvao sve startape da se do 25. jula prijave na Javni poziv za besplatno učešće i izlaganje na "Web Summit 2024 Serbia Island" u Lisabonu.

Teme