Web Analytics
Završen protest Saveza ekoloških organizacija Srbije, na ulaz u Ustavni sud stavljeni katanci - BetaRS

Završen protest Saveza ekoloških organizacija Srbije, na ulaz u Ustavni sud stavljeni katanci

Društvo | 11.07.2024 | access_time 12:55
Završen protest Saveza ekoloških organizacija Srbije, na ulaz u Ustavni sud stavljeni katanci
BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/Nikola Todorovic
Protest Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) povodom sumnje da se u Ustavnom sudu održava rasprava o poništavanju odluke Vlade Srbije o ukidanju prostornog plana Jadar i najavljuje iskopavanje litijuma, završen je nešto pre podneva, stavljanjem katanaca na ulazna vrata suda.

"Stavili smo tačku na sve odluke ovog suda koje su protiv naroda i za nas ne važe", rekao je predsednik udruženja "Ne damo Jadar" Zlatko Kokanović na protestu koji je počeo jutros u osam ispred Ustavnog suda u Beogradu.

On je naveo da se i dalje ne zna da li je na dnevnom redu današnje sednice suda rasprava o poništavanju odluke Vlade o ukidanju prostornog plana Jadar.

Prema njegovim rečima, ekološke organizacije, pokret Kreni-Promeni i neka druga udruženja imaju iz svojih različitih izvora najavu da je to bila tačka dnevnog reda na sednici Ustavnog suda.

Nakon stavljanja katanaca na ulazna vrata, Kokanović je rekao da sudije Ustavnog suda mogu sada da izađu iz zgrade "kroz kanalizaciju" i podsetio da su vlastima dali rok do 10. avgusta da donesu zakon o trajnoj zabrani eksploatacije litijuma.

"Vlast želi da Srbiju pretvori u rudarsku koloniju", naglasio je Kokanović i pozdravio okupljene porukom "do pobede", najavljujuci time nove proteste.

Teme