Web Analytics
Čadež: Veća trgovina i investicije između Srbije i Egipta - BetaRS

Čadež: Veća trgovina i investicije između Srbije i Egipta

Ekonomija | 11.07.2024 | access_time 17:30
Čadež: Veća trgovina i investicije između Srbije i Egipta
Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljevic

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas da će saradnju Srbije i Egipta obeležiti veća međusobna trgovina i investicije, više srpskih proizvoda i kompanija na egipatskom tržištu i egipatskih na srpskom, kao i više zajedničkih projekata preduzeća i ulaganja.

Čadež je u Kairu, gde se održava Ženski poslovni forum Srbija – Egipat, a koji je okupio domaće preduzetnice, privrednice i predstavnice velikih kompanija, pozvao srpsku i egipatsku žensku poslovnu zajednicu na još snažniju saradnju.

"Ni naše ekonomije pojedinačno, ni naša zajednička priča neće biti potpuna, ni kompletna, ni dovoljno uspešna ako njen deo ne budu i biznisi koje vode uspešne žene", rekao je Čadež, a saopštila PKS.

Dodao je da ima toliko mogućnosti da egipatske kompanije budu prisutne na evropskom kontinentu kroz zajednička ulaganja i saradnju sa srpskim kompanijama, kao i da to važi za srpske na celom afričkom kontinentu.

"Mi smo jedna od prvih zemalja po broju žena na liderskim pozicijama u novim tehnologijama, veštačkoj inteligenciji, nauci o podacima, mašinskom učenju, a 40 odsto liderskih pozicija u ovim oblastima zauzimaju žene. To je nešto na šta smo vrlo ponosni", rekao je Čadež.

On je kazao da je Srbija novi evropski tehnološki i biotehnološki hab, čiji je prvi proizvod softver, dok je IT sektor najbrže rastući segment ekonomije, a da je Srbija iznad evropskog proseka po broju žena u nauci i lider po broju žena koje se bave veštačkom inteligencijom i gejmingom.

Čadež je danas imao i sastanak sa predsednikom Federacije egipatskih komora Ahmedom al Vakilom, ambasadorom Egipat u Srbiji Baselom Salehom i potpredsednicom Uprave za slobodne zone i investicije Egipta Daliom al Havari, sa kojima je razgovarao o mogućnostima saradnje na zajedničkim projektima i jačanju privrednih veza dve zemlje.

Kako je saopšteno, žensku privrednu delegaciju Srbije u Egiptu predvodi direktorka Sektora preduzetništva PKS Branislava Simanić.

Forumu je, kako je navedeno, prisustvovala i prva dama Srbije Tamara Vučić, kojoj su srpske preduzetnice predstavile svoje kompanije, proizvode i buduće aktivnosti.

Teme