Web Analytics
Kina potvrdila odbijanje arbitražne presude o Južnom kineskom moru - BetaRS

Kina potvrdila odbijanje arbitražne presude o Južnom kineskom moru

Svet | 12.07.2024 | access_time 09:20
Kina potvrdila odbijanje arbitražne presude o Južnom kineskom moru
Kina je u četvrtak objavila izveštaj u kojem je potvrdila svoje čvrsto protivljenje odluci arbitraže o Južnom kineskom moru naglasivši da odluka nanosi ozbiljnu štetu međunarodnom pravnom poretku i oblasti upravljanja morem.

U Izveštaju se ukazuje na političku pozadinu arbitražnog suda i istorijske greške u njegovim presudama i ističe cilj podsticanja relevantnih strana da pregovaraju o sporovima i rešavaju krizne situacije u skladu sa uspostavljenim pravilima, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Izveštaj su sastavili Huaian centar za pomorsku saradnju i upravljanje okeanima, Nacionalni institut za istraživanje Južnokineskog mora i kinesko Društvo za međunarodno pravo. U njemu je analizirana suština sporova, pregledana su jurisdikcijalna pitanja arbitražne presude, pružena pravna tumačenja o istorijskim pravima i statusu ostrva i arhipelaga i istraživana zastupljenost arbitražnog tribunala sa ciljem da se razotkriju greške presude i njen negativan uticaj na međunarodni pravni poredak.

Naglašavajući da je prošlo osam godina od jednostrane arbitraže koju su pokrenuli Filipini, u izveštaju se ocenjuje da je, umesto rešavanja teritorijalnih i pomorskih sporova u Južnom kineskom moru, presuda dodatno zakomplikovala ionako zamršenu situaciju.

U izveštaju je kritikovana presuda zbog podrivanja integriteta, ravnoteže i ozbiljnosti Konvencije UN o pravu mora (UNCLOS) i poljuljanog poverenja u mehanizme rešavanja sporova u okviru konvencije.

U izveštaju se takođe osuđuju određene zemlje, kako unutar tako i izvan regiona, zbog podržavanja nevažeće arbitražne presude zasnovane na strateški pogrešnooj proceni koja ide na ruku jačanju jednostranih pretenzija i loših tendencioznih napora da se poremete odnosi Kine sa zemljama ASEAN-a.

Potvrđujući stav Kine o arbitraži i njenoj presudi, u izveštaju se navodi da će kineska vlada nastaviti da se pridržava politike "neprihvatanja" i "nepristajanja", kao i da neće priznati nezakonitu presudu koju je doneo arbitražni tribunal niti će prihvatiti bilo kakve tvrdnje ili postupke zasnovane na toj presudi.


Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Tenis

Hronika