Web Analytics
Đurić sa podsekretarom Stejt departmenta: Značaj otvorenog dijaloga na visokom nivou - BetaRS

Đurić sa podsekretarom Stejt departmenta: Značaj otvorenog dijaloga na visokom nivou

Politika | 12.07.2024 | access_time 10:15
Đurić sa podsekretarom Stejt departmenta: Značaj otvorenog dijaloga na visokom nivou
Foto: Ministarstvo spoljnih poslova
Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić je u razgovoru sa podsekretarom za politička pitanja u Stejt departmentu Džonom Basom podvukao značaj dobre dinamike susreta srpskih i američkih zvaničnika i otvorenog dijaloga na visokom i najvišem nivou.

Srbiju i SAD vezuje 143 godine diplomatskih odnosa. Spremni smo da nastavimo da jačamo naše partnerstvo u svim oblastima od zajedničkog interesa, rekao je Đurić, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova.

Đurić je ocenio da bi se otvaranjem strateškog dijaloga sa SAD poslao snažan signal posvećenosti obeju zemalja zajedničkom cilju nastavka kvalitativnog i kvantitativnog unapređenja bilateralnih odnosa.

Đurić je upoznao sagovornika sa prioritetima spoljne politike nove Vlade Srbije, među kojima je i završetak sprovođenja ključnih reformi na putu ka članstvu u Evropskoj uniji do 2027. godine, zahvalivši tom prilikom američkoj strani na podršci u procesu evrointegracija.

Kada je reč o Kosovu i Metohiji kao pitanju od najvećeg nacionalnog značaja, Đurić je izrazio žaljenje što prištinska strana nastavlja da podriva dijalog i svaki pokušaj Beograda da pronađe kompromisno rešenje.

Šef srpske diplomatije je istakao da će Beograd, kao i do sada, ostati konstruktivan partner u procesu normalizacije odnosa sa Prištinom, ali i da je potrebno aktivnije prisustvo međunarodne zajednice kako bi privremene institucije samouprave u Prištini konačno ispunile obaveze preuzete pre više od jedne decenije.

Teme