Web Analytics
Pošta Srbije izdala poštanske marke u čast 185 godina diplomatskih odnosa Srbije i Francuske - BetaRS

Pošta Srbije izdala poštanske marke u čast 185 godina diplomatskih odnosa Srbije i Francuske

Ekonomija | Izvor: Beta | 12.07.2024 | access_time 12:50
Pošta Srbije izdala poštanske marke u čast 185 godina diplomatskih odnosa Srbije i Francuske
Foto: Beta/Milan Ilic

Pošta Srbije predstavila je danas izdanje prigodnih poštanskih maraka "185 godina diplomatskih odnosa Srbije i Francuske", povodom Nacionalnog praznika Francuske, koji se obeležava 14. jula.

Na skupu u Francuskom institutu rečeno je da kontakti postoje od Srednjeg veka - ženidbe kralja Uroša princezom Jelenom Anžujskom, pa do 20. veka kada je u Prvom svetskom ratu Francuska stala uz Srbiju.

Na prigodnoj poštanskoj marki su knez Miloš Obrenović i kralj Luj-Filip I, na vinjeti su Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu i zgrada Ambasade Francuske u Beogradu, dok je motiv na koverti skulptura na zgradi te ambasade - "Sloboda, jednakost, bratstvo".

Direktor Francuskog instituta u Beogradu Stanislas Pjere iskazao zadovoljstvo što je promocija poštanskih maraka baš u tom institutu koji je "ogledalo dobrih i prijateljski odnosa dve zemlje".

"Ovo je naša zajednička kuća i hvala svima koji pratite rad Francuskog instituta, nekadašnjeg Franucuskog kulturnog centra. Naš cilj je da opravdamo poverenje u raznim, kulturnim, obrazovnim i drugim oblastima", rekao je Pjere.

Vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Anđelković je kazao da u Srbiji postoji spomenik zahvalnosti samo jednoj državi - Francuskoj.

"Kada obeležavate 185 godina saradnje i uspostavljanje diplomatskih odnosa Francuske i Kneževine Srbije, to je dva veka kontinuiteta saradnje", rekao je Anđelković.

Po njegovim rečima, odnos predsednika Srbije i Francuske, Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona čiju posetu Beogradu za nekoliko dana očekuje, pokazatelj je odnosa dve zemlje koji traju i "koji će nas nadživeti".

Ekonomska saradnja, rečeno je na skupu, intezivno se razvija i Francuska je već godinama među najvećim investitorima u privredu Srbije i među njenim najznačajnim spoljnotrgovinskim partnerima.

Ambasador Francuske Košar zahvalio je na inicijativi koja "slavi odnose dve zemlje koji sežu u davnu prošlost".

"Srbija kada je težila da vrati svoju nezavisnost od Turaka, rekao bih da je Francuska uvek bila uz nju, to je tako lepo rekao istoričar Dušan Bataković (1957-2017), upravo se oko tih zajedničkih vrednosti formiralo to atipično savezništvo", rekao je Košar.

Košar je kazao da su Francuska i Srbija uvek znale da održe i obogate odnose i da ih učine plodonosnim bez obzira na teškoće i nesporazume i grade jake odnose okrenute ka zajedničkoj budućnosti u okviru Evorpske unije.

Teme