Web Analytics
Vučević: Srbija poziva zemlje u regionu, posebno BiH na saradnju u zajedničkom interesu - BetaRS

Vučević: Srbija poziva zemlje u regionu, posebno BiH na saradnju u zajedničkom interesu

Politika | 13.07.2024 | access_time 11:50
Vučević: Srbija poziva zemlje u regionu, posebno BiH na saradnju u zajedničkom interesu
BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Premijer Miloš Vučević izjavio je danas da Srbija sve vreme poziva zemlje u regionu, posebno Bosnu i Hercegovinu, na rad na projektima od zajedničkog interesa i boljeg povezivanja.

On je za TV Prva povodom navoda iz Sarajeva da Beograd predstavlja pretnju rekao da Srbija stalno poziva zemlje u regionu, posebno BiH da zajedno jačaju ekonomiju, da grade puteve, otvaraju nove avio linije.

"Nije nikakav problem ako Sarajevo odluči da investira u Rašku oblast, u Novi Pazar, evo mi smo spremni da ulažemo u Republiku Srpsku ili u opštinama federacije gde god se dogovorimo", kazao je on.

Vučević je rekao i da Srbija treba da razume bol Bošnjaka, Hrvata i Albanaca za njihove žrtve tokom ratova devedesetih godina, ali da isto tako ne treba da se dozvoli da "senka zaborava padne" na srpske žrtve.

Govoreći o rudniku litijuma, rudnim i mineralnim bogatstvima, kazao je da je neozbiljno propustiti šansu za korišćenje onoga "što je dato od prirode i boga".

"Rudarstvo je neodvojivo povezano sa razvojem naše države od Srednjeg veka do dana današnjeg, to nije neka industrija koja nema dodira sa Srbijom, tesno je povezana sa razvojem naše državnosti", kazao je Vučević.

Vučević je istakao da kada govori o litijumu i mineralnim bogatstvima, priča isključivo sa pozicije Srbije.

"Mi nismo ničija kolonija i mi hoćemo da koristimo prirodne resurse koje imamo. Hoćemo da se ovde proizvode električne baterije i električna vozila. Ja vidim, Vlada Srbije vidi, litijum kao geopolitičku prednost za Srbiju", dodao je.

Vučević je kazao građanima Srbije da niko ne želi da potkupi ili uceni državu, već naprotiv, da se korišćenjem tih prirodnih resursa čuva sloboda i nezavisnost.

"Da bi se nastavilo istraživanje i eventualno ekploatacija litijuma i drugih ruda i minerala neophodno je da dobijemo garancije da će biti primenjene najviše mere zaštite ljudi i životne sredine", kazao je on i dodao da Srbija insistira na tome da nema izvoza sirovina nego da proizvodnja bude u zemlji.

Teme