Web Analytics
Posle raskošnog višemesečnog slavlja napokon se oženio sin indijskog milijardera - BetaRS

Posle raskošnog višemesečnog slavlja napokon se oženio sin indijskog milijardera

Svet | Izvor: Beta-AP | 13.07.2024 | access_time 16:25
Posle raskošnog višemesečnog slavlja napokon se oženio sin indijskog milijardera
Bilo je to venčanje kao nijedno drugo - posle svečanosti koje su trajale mesecima, jutros şu se najzad završile venčanjem, a slavlje se nastavlja.

Počelo je trodnevnom proslavom u martu kada su Rijana i Akon nastupili 1.200 gostiju - svetskih i domaćih zvezda. Potom je bilo četvorodnevno krstarenje po Evropi u maju uz koncerte Backstreet Boys-a i Pitbulla na palubi jahte, pa maskenbal na kojem je pevala Kejti Peri. A prošle nedelje je bilo veče tradicionalne muzike u Mumbaju, ali je i Džastin Biber izveo svoje hitove.

Samom venčanju su jutros prisustvovali Majk Tajson, Nik Džonas, Toni Bler, Boris Džonson i Kim Kardašijan koju su muzičari uz flaute dopratili do njene hotelske sobe.

Skoro svi iz Bolivuda su takođe bili tamo. A mladoženja je stigao u Rols Rojsu, s orkestrom koji marširao u povorci uz njega.

Venčanje Ananta Ambanija, najmlađeg sina najbogatijeg čoveka Azije, Mukeša Ambanija, bilo je svetski spektakl. Ne samo da je pod jedan krov doveo najpoznatije svetske ličnosti, moćne političare i poslovne tajkune, već je istakao i ogroman uticaj indijskog milijardera.

Raskoš je navela mnoge da postave pitanja o rastućoj nejednakosti u Indiji, gde se povećava jaz između bogatih i siromašnih, a i broj milijardera koji se popeo na više od 200. Po nekim ekonomskim istraživanjima, jedan odsto najbogatijih u toj zemlji poseduje preko 40 odsto njenog ukupnog bogatstva.

"Problem sa Ambanijevim venčanjem nije razmetljivost. To je egzibicionizam", napisao je pisac Salil Tripati na društvenoj platformi X.

S neto vrednošću od 116 milijardi dolara, Ambani stariji se pobrinuo da se o svadbenim proslavama priča naširoko.

Milioni su potrošeni na velike dragulje koje su nosile žene njegove porodice, po uspomeni na davno prošlo doba indijskih kraljeva. Pozivnice za venčanje bile su od srebra i zlata. Angažovani su privatni avioni za goste. A najtraženiji dizajner Bolivuda, Manish Malhotra, bio je "kreativni direktor venčanja".

Procenjuje se da je taj veličanstveni prikaz raskoši koštao porodicu Ambani više od pola milijarde dolara - po aplikaciji za planiranje venčanja Bridebook.com.

Potrošen novac poznat do sada čini nešto manje od pola procenta ukupnog bogatstva te porodice u zemlji u kojoj milioni porodica srednje klase teško štede za venčanja svoje dece i ponekad troše celu ušteđevinu da to plate.

Ambani, deveti najbogatiji čovek na svetu, nije novajlija u organizovanju raskošnih zabava. Dospeo je na naslovne strane 2018. kada je Bijonse nastupila na svečanostima pre venčanja njegove ćerke na kojima su bili bivši američki državni sekretari Hilari Klinton i Džon Keri.

Ovog puta se pobrinuo da bez obzira na cenu bude svega za njegovog najmlađeg sina, Ananta koji nadgleda ekspanziju obnovljive i zelene energije porodičnog konglomerata firmi. Njegova nevesta, Radika Merčant, ćerka je Virena i Šaile Merčant, osnivača farmaceutske kompanije "Encore Healthcare".

Gosti su jutros stigli u maniru svečanosti s "crvenim tepihom" u Svetski kongresni centar Jio, u vlasništvu Ambanija, kapaciteta 16.000 ljudi, prolazeći pored stotina fotografa. Strani gosti su nosili tradicionalne vezene "šervanije" - kapute dugih rukava za muškarce u Južnoj Aziji, ali koje su doradili najpoznatiji indijski modni kreatori.

Video snimci večanja prikazuju goste kako plešu uz bolivudsku muziku. Većina televizijskih vesti je iz minuta u minut izveštavala o glavnom svadbenom ritualu para koji je sedam puta obišao "svetu vatru". Čak je i predsednik FIFA Đani Infantino viđen kako pleše.

Proslava će trajati tokom vikenda u Ambanijevoj "porodičnoj kući" - neboderu-palati s 27 spratova u Mumbaiju koja vredi milijardu dolara i ima tri helidroma, garažu za 160 automobila i veliki privatni bioskop. Dans je i "božanska ceremonija blagoslova", a sutra, u nedelju, završni prijem. Očekuje se dolazak i premijera Narendre Modija, kažu mediji.

Ambanijevi kritičari kažu da je njegova kompanija procvetala uglavnom zbog političkih veza tokom vlada koje su predvodile Kongresne stranke 1970-ih i 80-ih i pod Modijevom vlašću od 2014.

Ali nisu svi zadovoljni prikazom ekstravagancije koja je postavila novo merilo za indijsku industriju venčanja vrednu više milijardi dolara.

Kunal Kanase, istraživač i aktivista koji živi u Dharaviju, jednom od najvećih slamova u Aziji, udaljenom svega pet kilometara od mesta venčanja je rekao da je novac koji su potrošili Ambanijevi izazvao "negativne emocije među siromašnima u zemlji koji se bore da sastave kraj s krajem".

"To je suludo", rekao je Kanase. "Ne razumem šta ovi milijarderi žele da pokažu prikazujući takvo bogatstvo".

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Tenis

Zelena Srbija

Hronika

Scena