Web Analytics
Masovno stradanje delfina krajem juna u Masačusetsu, najveće u istoriji SAD - BetaRS

Masovno stradanje delfina krajem juna u Masačusetsu, najveće u istoriji SAD

Zelena Srbija | Izvor: Beta-AP | 13.07.2024 | access_time 21:50
Masovno stradanje delfina krajem juna u Masačusetsu, najveće u istoriji SAD
Slučaj masovnog nasukavanja delfina na plaži poluostrva Kejp Kod u Masačusetsu, koje je počelo 28. juna, zvanično predstavlja najveći i najgori takav slučaj u istoriji SAD.

I ranije je zabeleženo nekoliko slučajeva masovnog nasukavanja delfina na obalama SAD, ali ovaj je bio najgori po broju nastradalih životinja, prema Međunarodnom fondu za dobrobit životinja, koji pomogao u akciji spasavanja.

Poslednji pregled podataka i snimaka iz vazduha ove nedelje otkrio je da je ukupno 146 delfina bilo nasukano, od koijih su 102 preživela, dok je 37 uginulo, a sedam delfina je moralo da bude eutanazirano.

Napori spasavanja su nastavljeni i narednih dana, uključujući premeštanje i oslobađanje devet atlantskih belobokih delfina 2. jula.

Tog dana pronađeno je još 11 delfina nasukanih u blizini Pauers Landinga u Velflitu u Masačusetsu. Dvoje je eutanazirano, a devetoro je prevezeno u posebno napravljenom mobilnom vozilu klinike za spasavanje delfina, u kojem veterinari i biolozi mogu davati povređenim životinjama tečnost i pomoći im raznim tretmanima.

U ovom slučaju delfini su pušteni u blizini plaže Hering Couv u Provinstaunu. Satelitski snimci su pokazali da su se delfini bezbedno vratili normalnom životu u moru.

Nema jasno utvrđenog razloga zašto su se delfini nasukali u svim ovim slučajevima.

Spasioci su saopštili da su se suočili sa mnogim izazovima dok su spasavali delfine, uključujući i nepristupačnu blatnjavu obalu, kao i činjenicu da su delfini bili nasukani na velikom području.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija