Web Analytics
Građanski preokret: Nova žalba protiv Grada Zrenjanina zbog Linglonga - BetaRS

Građanski preokret: Nova žalba protiv Grada Zrenjanina zbog Linglonga

Životna sredina | Izvor: Beta | 15.07.2024 | access_time 11:50
Građanski preokret: Nova žalba protiv Grada Zrenjanina zbog Linglonga
Građanski preokret podneo je danas žalbu Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine protiv Gradske uprave grada Zrenjanina zbog ponovljene odluke da kineskom investitoru Linglong dozvoli izgradnju skladišta neopasnog otpada bez izrade Studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

To je ponovljeni postupak jer je Pokrajinski sekretarijat poništio prethodnu, istovetnu odluku Grada Zrenjanina, navedeno je u saopštenju Građanskog preokreta.

Kako je ukazano, ni u ponovljenoj odluci gradske vlasti Zrenjanina nisu utvrdile činjenično stanje na gradilištu, povredile su pravila postupka i prekršile su Zakon o proceni uticaja na životnu sredinu.

"Gradska uprava grada Zrenjanina nije pribavila izveštaj nadležne građevinske inspekcije o tome da li je objekat o kojem se odlučuje u međuvremenu sagrađen, a prema izveštajima iz medija inspekcija je upravo to konstatovala tokom vanrednog nadzora gradilišta po prijavi Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu RERI", naveo je Građanski preokret.

Navedeno je da rešenje o gradskoj dozvoli Linglongu da gradi bez ekološke studije ima datum 12. jul, a obaveštenje o tom rešenju bilo je vidljivo u digitalnom i štampanom izdanju nedeljnika "Zrenjanin" koji izašao dan ranije, 11. jula.

Na taj način, ukazuje se, prekršen je zakon koji nalaže da se javnost obaveštava posle, a ne pre dana donošenja rešenja.

"Gradske vlasti Zrenjanina ni ovog puta nisu uvažile argument da je za fabriku autoguma neophodna izrada celovite, integrisane studije o proceni uticaja na životnu sredinu, već nastavljaju praksu kojom omogućavaju Linglongu da veštačkim cepkanjem svog projekta na delove sakrije ključne informacije o štetnim posledicama izgradnje te fabrike po zdravlje ljudi i životnu sredinu", piše u saopštenju Građanski preokret.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina