Web Analytics
Vučević: Srbija nastavlja da ulaže u veštačku inteligenciju - BetaRS

Vučević: Srbija nastavlja da ulaže u veštačku inteligenciju

Tehnologija | Izvor: Beta | 15.07.2024 | access_time 12:10
Vučević: Srbija nastavlja da ulaže u veštačku inteligenciju
Foto: Beta/Dragan Gojic

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević je danas, na otvaranju Istočnoevropske letnje škole mašinskog učenja (EEML) u Naučno-tehnološkom parku u Novom Sadu, najavio da će Srbija nastaviti da ulaže u veštačku inteligenciju (AI), vodeći računa o etičkim principima.

Program Letnje škole s više od 250 polaznika iz 24 zemlje, traje do 20. jula sastoji se od šest dana intenzivne obuke koja uključuje predavanja, praktične sesije, kao i uvodna predavanja predstavnika biznis sektora.

Učesnici će imati priliku da prodube znanje i veštine istražujući osnove mašinskog učenja, multimodalno učenje, napredne arhitekture dubokog učenja i druge.

Učešće na ovogodišnjem EEML-u potvrdili su istaknuti predavači sa univerziteta kao što su New York University, ETH Zürich, University of Oxford, University of Cambridge, McGill University, kao i predstavnici globalnih tehnoloških kompanija, poput Google DeepMind, Genentech (Roche), Bitdefender, Microsoft, INSAIT, PolyAI, ali i domaći stručnjaci sa Univerziteta u Beogradu i Instituta za veštačku inteligenciju Srbije.

Vučević je kazao da "veštačka inteligencija ne sme biti zloupotrebljena i treba raditi na njenom zakonskom definisanju, vodeći računa o tome da se ne sputava napredak", prenela je Vlada Srbije.

Po njegovim rečima, "ljude treba osloboditi straha i pokazati da se ovde radi u njihovu korist".

Polaznicima škole je poručio da oni pokazuju da za nauku ne postoje granice, da je neophodno da budu fokusirani na nauku, ali da ne zanemare i pitanje etičke primene veštačke inteligencije.

Teme