Web Analytics
Kineski istraživači pronašli nove vrste vampirskih lignji - BetaRS

Kineski istraživači pronašli nove vrste vampirskih lignji

Svet | 15.07.2024 | access_time 13:50
Kineski istraživači pronašli nove vrste vampirskih lignji
South China Sea Institute of Oceanology, Chinese Academy of Sciences/Handout via Xinhua
Kineski naučnici su identifikovali novu vrstu vampirske lignje, tek drugu poznatu vrstu vampirske lignje na svetu.

Kako piše Sinhua, istraživači sa Instituta za okeanologiju Južnog kineskog mora Kineske akademije nauka uhvatili su primerak sličan Vampiroteuthis infernalis (V. infernalis) iz septembra 2016. na dubinama između 800 i 1.000 metara u Južnom kineskom moru.

Istraživački tim je izvršio morfološko-filogenetsku analizu između uzorka i V. infernalis. Rezultati su pokazali da morfologija predstavlja značajne razlike u obliku repa, donjem kljunu, položaju fotofora. Filogenetska analiza mitohondrijalnih COI i sekvenci ribozomalne DNK velike nuklearne podjedinice otkrila je dobro podržane velike udaljenosti i jasno odvajanje uzorka od V. infernalis.

Ćiu Dađun, vodeći autor studije, naveo je u uvodu da je V. infernalis prvobitno opisao nemački morski biolog Karl Čun 1903. godine i da tipično živi na između 600 i 900 metara dubine u umerenom i tropskom Pacifiku, Indijskom i Atlantskom okeanu, gde su koncentracije kiseonika niske.

Nova vrsta je nazvana "Vampiroteuthis pseudoinfernalis Ćiu, Liu & Huang". Studija je objavljena na internetu u časopisu Zoološka sistematizacija (Zoological Systematics).

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Tenis

Zelena Srbija

Hronika

Scena