Web Analytics
EMS: U Srbiji oboren rekord dnevne potrošnje struje - BetaRS

EMS: U Srbiji oboren rekord dnevne potrošnje struje

Ekonomija | 16.07.2024 | access_time 11:20
EMS: U Srbiji oboren rekord dnevne potrošnje struje
Foto: Beta/Emil Vas

U Srbiji su juče potrošena 103 gigavat-časa električne energije, što znači da je oboren rekord u dnevnoj potrošnji struje, izjavio je danas glavni dispečer iz Nacionalnog dispečerskog centra Elektromreže Srbije (EMS) Dragan Rakić.

"Juče je ostvarena rekordna potrošnja na nivou dana u odnosu na prethodne sezone. Potrošnja na dnevnom nivou bila je 103 gigavat-časa. U odnosu na prethodnu godinu imali smo potrošnju veću za 10 procenata", kazao je Rakić za RTS.

Prema njegovim rečima, značajno je smanjena razlika u potrošnji tokom zime i leta.

"Razlika između letnje i zimske potrošnje u periodima najhladnijih dana je nešto manja od 20 procenata", rekao je Rakić.

Dodao je da je trend rasta potrošnje struje sličan u svim zemljama u okruženju u odnosu na period pre tropskih vrućina.

"Potrošnja je svuda povišena za 10 do 12 procenata i svi redovno prate situaciju", objasnio je Rakić.

On je naveo da požar u Severnoj Makedoniji, gde je isključeno nekoliko dalekovoda, nije uticao značajno na sigurnost rada prenosne mreže.

"Sve jedinice u EMS-u redovno tokom godine održavaju i brinu o radu sistema. Spremni smo za sve vanredne situacije. U ovakvim režimima rada se preuzimaju dodatne mere", objasnio je glavni dispečer iz Nacionalnog dispečerskog centra EMS-a.

Naveo je da se, u saradnji sa RHMZ-om, EMS priprema za vremenske prilike i preuzima dodatne korake, kao što su pojačana dežurstva tokom 24 časa.

"Spremni smo da reagujemo i potencijalne probleme rešimo u što kraćem periodu", tvrdi Rakić.

Što se tiče situacije u regionu i potražnje, rekao je da u poslednjih 15 dana nije bilo značajnih zahteva za strujom, što ukazuje da nije bilo većih problema.

Govoreći o ceni struje, on je naveo da je julski tropski talas pogurao i potrošnju i cene električne energije.

"Na srpskoj berzi struje 'Sepeks' cena megavat-sata juče je premašila 200 evra. Megavat-sat juče za danas se prodavao za 206 evra što je duplo skuplje nego u junu, a čak tri puta skuplje nego u aprilu", kazao je Rakić.

Dodao je da berzanska cena struje pokazuje da je i potrošnja i potražnja velika.

Teme