Web Analytics
Izolacija i usamljenost mogu ubrzati kognitivni pad - BetaRS

Izolacija i usamljenost mogu ubrzati kognitivni pad

Svet | 16.07.2024 | access_time 11:50
Izolacija i usamljenost mogu ubrzati kognitivni pad
Foto: Xinhua
Kineski istraživači su nedavno otkrili da uporna društvena izolacija ili usamljenost mogu ubrzati kognitivni pad i dovesti do većeg rizika od kognitivnog oštećenja.

Društvena izolacija je objektivno odsustvo društvenog kontakta i smanjena društvena mreža. Nasuprot tome, usamljenost predstavlja subjektivnu procenu toga kako pojedinci nalaze zadovoljstvo u svojim društvenim vezama, piše Sinhua.

Istraživači sa Južnog medicinskog univerziteta i Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti proučavali su povezanost promena u socijalnoj izolaciji, usamljenosti ili oboje, sa kognitivnim funkcijama kod starijih osoba.

Oni su analizirali podatke od 7.299 starijih odraslih osoba u kineskom Longitudinalnom istraživanju zdrave dugovečnosti i definisali četiri obrasca promena za društvenu izolaciju i usamljenost: bez promena, incidentalne, prolazane i uporne.

Otkrili su da su incidenti, prolazna i uporna socijalna izolacija povezani sa ubrzanim kognitivnim padom i većim rizikom od kognitivnog oštećenja. Uporna usamljenost je bila povezana sa ubrzanim kognitivnim padom i većim rizikom od kognitivnog oštećenja.

Kratkoročna ili uporna socijalna izolacija sa istovremenim različitim statusom promene usamljenosti ubrzala je kognitivni pad i uvećala rizik od kognitivnog oštećenja.

Studija je objavljena u časopisu Alchajmer u demencija (Alzheimer's & Dementia).

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Tenis

Zelena Srbija

Hronika

Scena