Web Analytics
Sanacija pepela u krugu 'Energetike' u Kragujevcu nije počela, izbor za izvođača traje godinu dana - BetaRS

Sanacija pepela u krugu 'Energetike' u Kragujevcu nije počela, izbor za izvođača traje godinu dana

Zelena Srbija | Izvor: Beta | 16.07.2024 | access_time 12:55
Sanacija pepela u krugu 'Energetike' u Kragujevcu nije počela, izbor za izvođača traje godinu dana
Sanacija 40.000 kubika pepela u krugu kragujevačkog preduzeća "Energetika" nije još počela, a tenderska procedura za izbor izvođača traje više od godinu dana, objavile su danas nedeljne novine "Kragujevačke".

"Reč je o tenderu sa međunarodnim učešćem, a zahtev Ministarstva za zaštitu životne sredine je da se pepelište sanira u skladu sa najstrožim ekološkim standardima", rekao je direktor preduzeća "Energetika" Andreja Ilić i dodao da se tender sprovodi preko Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i nadležnog ministarstva.

Ilić je naveo da postoji više rešenja za iskorišćavanje pepela, a jedan od njih je i njegova eventualna upotreba za gradnju puteva.

Novine "Kragujevačke" pitale su da li je moguće da se za godinu dana ništa nije pomaklo i da sve stoji na istom mestu kada je u pitanju rešavanje dugogodišenjeg gradskog ekološkog problema koji ugrožava zdravlje građana.

Navodi se da je pre godinu dana odgovor direktora bio do detalja isti, da je tender u toku i da nije okončan, ali da nema podataka da je ponavljan ili da je raspisivan više puta.

EBRD je pre dve godine odobrila državi kredit od 18 miliona evra za zamenu kotlova na ugalj kotlovima na gas u "Energetici", s tim što je od ovih sredstava 3,6 miliona evra namenjeno za sanaciju pepelišta.

Tadašnja i sadašnja ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović u oktobru 2022. godine je, kada su startovali novi kotlovi na gas u "Energetici", posetila preduzeće i najavila skoro rešavanje problema pepelišta.

Ona je kazala da će se pepeo upotrebiti putem reciklaže, odnosno kao podloga za asfaltiranje 15 kilometara puta u okolini Kragujevca.

Ministarka je najavila i da će radovi sa korišćenjem pepela početi proleća 2023. godine, ali od toga, kako se navodi, nije bilo ništa.

Iz preduzeća "Energetika" kazali su da jasan rok za sprovođenje tenderske procedure ne postoji, a da se razmatraju i načini naknadne upotrebe pepela u skladu sa principima cirkularne ekonomije.

Ekološki inaspektor je prošle godine, kako se podseća, pokrenuo sudski postupak protiv "Energetike", jer nije postupila po rešenju i uklonila pepeo u zadatom roku.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori