Web Analytics
SSP: Neprihvatljiv izbor Jorgovanke Tabaković za guvernera NBS - BetaRS

SSP: Neprihvatljiv izbor Jorgovanke Tabaković za guvernera NBS

Politika | 19.07.2024 | access_time 09:35
SSP: Neprihvatljiv izbor Jorgovanke Tabaković za guvernera NBS
Foto: Beta/Milan Ilić
Izbor Jorgovanke Tabaković za guvernera Narodne banke Srbije (NBS) po treći put je neprihvatljiv zbog loših rezultata koje je ostvarila u svom prethodnom mandatu, ocenili su danas članovi skupštinskog Odbora za finansije Dušan Nikezić i Peđa Mitrović, predstavnici Stranke slobode i pravde.

"Zbog njenog nečinjenja, poslovne banke su ostvarile istorijski profit od četiri milijarde evra na teret građana Srbije, a zbog gušenja nezavisnosti NBS i njenog potčinjavanja partijskim interesima SNS-a, izvršena je najveća monetarna ekspanzija, odnosno štampanje para, od 2000. godine, što je direktno dovelo do najviše inflacije u Evropi 2022. godine", naveli su oni u saopštenju.

Istakli su da će Tabaković, "umesto da preuzme odgovornost za inflaciju koju je svojom politikom generisala, što je direktno urušilo životni standard građana, u udžbenicima monetarne ekonomije biti upamćena po tome što je rast cene krompira od 152 odsto sramno pravdala povećanjem broja svadbi nakon pandemije".

"Guvernerka Tabaković je predano radila na potpunom urušavanju nezavisnosti NBS. Još 2012. godine je po preuzimanju funkcije guvernera momentalno prekinula sve kritičke tonove koji su se pre nje mogli čuti iz naše centralne banke na račun ekonomske politike Vlade. Umesto debate koja je ranije postojala na relaciji Vlada - NBS, ona je NBS pretvorila u još jednu PR službu Vlade Srbije i u svakom svom javnom nastupu nekritički hvali Vladine politike, dok upadljivo ostaje nema na sve loše što Vlada radi", naveli su poslanici SSP.

Po njihovoj oceni, nijedan guverner pre Tabaković nje nije uspostavio tako potčinjen odnos NBS prema Vladi i vladajućoj stranci.

"Tabaković je vlasnica plagiranog doktorata u kom je bez citiranja preuzimala čitave delove iz radova drugih autora, uključujući i bivših savetnika u NBS, kao i profesora sa Univerziteta u Beogradu, Novom Sadu i Univerziteta Singidunum. Osoba koja ne poštuje principe akademske čestitosti nema ni moralno pravo da vodi centralnu banku svoje zemlje", naveli su Nikezić i Mitrović.

Na dnevnom redu vanredne sednice Skupštine Srbije zakazane za 23. jul je izbor Jorgovanke Tabaković za guvernera NBS, u trećem mandatu od šest godina.

Teme