Web Analytics
Vučić: Neće biti iskopavanja litijuma bez pune zaštite ljudskih života i životne sredine - BetaRS

Vučić: Neće biti iskopavanja litijuma bez pune zaštite ljudskih života i životne sredine

Politika | 19.07.2024 | access_time 10:35
Vučić: Neće biti iskopavanja litijuma bez pune zaštite ljudskih života i životne sredine
Foto: Beta/Milan Obradović
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da bez pune zaštite ljudskih života i prirode neće biti iskopavanja litujuma u Zapadnoj Srbiji, u okolini Loznice.

On je na Samita o strateškim sirovinama u Beogradu kazao da zna da za projekat iskopavanja litijuma, koji bi trebalo da sprovede kompanija Rio Tinto, neće biti podrške široke javnosti u Srbiji, ali da je dobio garancije iz EU da će taj projekat "Jadar" biti sproveden po najvišim standardima.

Na Samitu učestvuju nemački kancelar Olaf Šolc, potpredsednik Evropske komisije i evropski komesar za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje Maroš Šefčovič, članovi Vlade Srbije, predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, nemačke razvojne banke KFW, Italijanske razvojne banke, Mercedes-Benca, proizvođača automobiila Stelantisa, Rio Tinta.

Vučić je istakao da je kancelar Šolc obećao podršku Nemačke da će Srbija imati veći vrednosni lanac proizvodnje litijuma, što će doneti milijarde investicija i neverovatan pomak za celu zemlju, a najveći za zapadnu Srbiju 

On je dodao da iskopavanje litijuma za Srbiju  predstavlja veliku nadu i da tu šansu Srbija neće propustiti.

"Postoji kod nas nepodnošljiva lakoća propuštanja dobrih prilika i ovoga puta to ne smemo da dozvolimo. Mnogo je teže menjati stvari, sebe, zemlju, prihvatati izazove i donositi hrabre odluke", rekao je Vučić.

"Neretko sam se osećao usamljeno u borbi za ovaj veliki projekat. Video sam kako se svi sklanjaju gledajući kako da sebe sačuvaju. Bio sam uporan kao i kada sam predlagao najteže mere za Srbiju, od smanjenja plata i penzija, a danas smo najuspešnjiji na Balkanu. Kada nešto morate da uradite i gledate u budućnost onda donosite odluke u skladu sa tim", rekao je Vučić

Teme