Web Analytics
Srbija i EU sklopile strateško partnerstvo u oblasti kritičnih sirovina, uključujući litijum - BetaRS

Srbija i EU sklopile strateško partnerstvo u oblasti kritičnih sirovina, uključujući litijum

Životna sredina | 19.07.2024 | access_time 11:50
Srbija i EU sklopile strateško partnerstvo u oblasti kritičnih sirovina, uključujući litijum
Foto: Beta/Milan Obradović

Predstavnici Srbije i Evropske unije u petak su u Beogradu potpisali Memorandum o razumevanju o strateškom partnerstvu u oblasti održivih sirovina, lanaca vrednosti baterija i električnih vozila, u prisustvu srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kancelara Nemačke Olafa Šolca.

Među održivim (kritičnim) sirovinama, ključnim za zelenu i digitalnu tranziciju, nalazi se i litijum, čijim rezervama Srbija raspolaže, u okolini Loznice, gde kompanija Rio tinto treba da otvori rudnik u okviru projekta "Jadar".

Pre potpisivanja Memornaduma u Beogradu je održan Samitu o kritičnim sirovinama, a potpisano je i Pismo o namerama sa nekoliko vodećih evropskih automobillskih koncerna, finansijskih institucija i proizvođača baterija, kao i srpskih preduzeća.

Memorandum predviđa pet pravaca delovanja: o saradnji na industrijskom nivou, o saradnji u oblasti istraživanja i inovacija, o implementaciji visokih ekoloških, socijalnih i upravljačkih standarda i praksi, o mobilizaciji finansijskih i investicionih instrumenata prema standardima EU i o razvoju ljudskih resursa neophodnih za ostvarivanje svih segmenata tog partnerstva.

Vlada je navela da će partnerstvo doprineti dekarbonizaciji ekonomije u skladu sa Zelenim dogovorom EU i Zelenom agendom za Zapadni Balkan, u cilju čistijeg transportnog i energetskog sektora, smanjenjem emisija ugljen-dioksida i postizanjem zelene ekonomije i stvaranjem visokokvalitetnih radnih mesta.

Partnerstvo će dodatno ojačati političke odnose dve strane i promovisati dugoročni ekonomski rast u Srbiji i EU i doprineti naporima Srbije za pridruživanje Uniji, dodala je Vlada.

Vučić je rekao da će projekat "Jadar", sa celim lancem proizvodnje, Srbiji doneti šest milijardi evra stranih direktnih investicija i doprineće rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) sa 16,4 odsto.

On je obećao da će insitirati na poštovanju najviših ekoloških standarda i da će svetski ekspeti garantovati da će biti zaštićeno zdravlje ljudi i životna sredina u Srbiji.

Kancelar Šolc ocenio je da je projekat "Jadar" dobar za Srbiju i za ekonomsku perspektivu, ne samo za Srbiju već i za ceo region, ističući da će se poštovati najviši standardi kada je reč o zaštiti životne sredine.

"Potrebna nam je klimatski neutralno proizvedena električna energija, ali pre svega su nam potrebne baterije i dobar je napredak da je to sada omogućeno", rekao je Šolc.

Ekološki aktivisti i predstavnici opozicije upozoravaju na razorne posledice iskopavanja litijuma po životnu sredinu u slučaju realizacije projekta "Jadar" i najavljuju nove protestne akcije.

Lider Ekološkog ustanka Aleksndar Jovanović Ćuta upozorio je danas da je u Beogradu potpisana "smrtnu kaznu" za naselje Gornje Nedeljice, gde će biti rudnik litijuma.

(Beta/Cmg)

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina