Web Analytics
Nova grupa udruženja poljoprivrednika do srede na razgovoru s premijerom Srbije - BetaRS

Nova grupa udruženja poljoprivrednika do srede na razgovoru s premijerom Srbije

Ekonomija | 20.07.2024 | access_time 15:55
Nova grupa udruženja poljoprivrednika do srede na razgovoru s premijerom Srbije
Foto: Beta/Milan Obradovic

Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača "Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije" Goran Filipović rekao je danas da je premijer Srbije Miloš Vučević obećao da će ih primiti na razgovor do srede, 24. jula povodom ispunjenja zahteva, dogovorenih u Kisaču u novembru prošle godine sa tadašnjom premijerkom Anom Brnabić.

On je rekao za Betu da su još sredinom maja udruženja koja su prošle godine dvaput protestovala blokadom saobraćaja poljoprivrednim mašinama, tražila razgovor sa ministrom poljoprivrede Aleksandrom Martinovićem i da im je obećao da će ih primiti krajem tog meseca, ali do sada nisu dobili poziv.

Tada su razgovor, pored "Inicijative za opstanak poljoprivrednika" tražili i Udruženje poljoprivrednika Subotica, Savez udruženja poljoprivrednika Banata, Dolovački paori i Banatska crnica.

Vučevićev poziv je stigao u petak uveče pošto su ta udruženja za danas najavljila okupljanje na kružnom toku "Ipsilon" kraka, obilaznice oko Subotice, kod Žedničkog puta u znak upozorenja zbog neispunjenih obećanja sa sastanka u Kisaču.

"Tražimo, pre svega da se poštuje dogovor iz Kisača, da se uredi robna berza do predstojeće žetve suncokreta i isplati 17.000 dinara po hektaru za sertifikovano seme", rekao je Filipović.

Dodao je da je zahtev bio i da se izmene zakoni o penzijskom osiguranju poljoprivrednika tako da svako doprinos plaća prema ekonomskoj snazi, a ne svi podjednako i bez obzira koliko hektara zemlje poseduju, kao i da to osiguranje bude dobrovoljno.

Filipović je rekao da je zahtev bio i da se poljoprivrednicima obezbedi dizel gorivo bez akcize, a nametnuto je rešenje da se akciza umanji za 50 dinara po litru.

Tada je, kako je rekao, bilo obećano da poljoprivrednici plate dizel na pumpi po umanjenoj ceni od 50 dinara za litar, što je samo deo akcize, a da će taj novac biti vraćen za 14 dana, pa se čak ni to ne poštuje i prođe i dva meseca dok ne dobiju povraćaj novca.

"Mi smo tražili dizel, 100 litara po hektaru, bez punog iznosa akcize i to tako što bi na pumpi platili cenu bez tog poreza", rekao je Filipović.

Istakao je da su poljoprivrednici ove godine u velikom problemu jer je suša znatno oštetila prinose zbog čega će gubici biti ogromni i već sada se najavljuje da će mnogi odustati od bavljenja poljoprivredom.

Prošle nedelje Vučević je razgovarao sa predstavnicima sedam drugih udruženja koja su podržala proteste prošle godine i predložio da se 17.000 dinara za sertifikovano seme isplati do kraja godine i poveća premija za domaće junice na 100.000 dinara, što su oni prihvatili.

U tom razgovoru učestvovali su članovi udruženja "Stig" Požarevac, "Naše mleko", "Složni Pidikanci" Bavanište, "Brestovački ratari", "Spas i opstanak Zapadne Srbije", "Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja" i "Severni Banat" Kikinda.

Dogovoreno je još i da se objavi javni poziv za upis parcela u sistem e-agrara "po drugom osnovu" zbog nerešenih vlasničkih odnosa i nemogućnosti sklapanja ugovora prilikom zakupljivanja zemlje za obradu.

Postignut je sporazum i da se smanje kvote za uvoz mleka i mlečnih proizvoda, hitno pristupi uređenju berze, a za narednu nedelju zakazan je sastanak o otežanom izvozu jestivog ulja.

Teme