Web Analytics
U Kragujevcu počela proizvodnja električnog automobila - BetaRS

U Kragujevcu počela proizvodnja električnog automobila

Ekonomija | 22.07.2024 | access_time 10:40
U Kragujevcu počela proizvodnja električnog automobila
PrtScr/DPCcars

Kompanija FCA Srbija u ponedeljak će u Stelantisovoj fabrici u Kragujevcu početi probnu proizvodnju električnog modela automobila "fijat grande panda", dok je početak redovne, serijske proizvodnje planiran za dva meseca.

Svečanosti povodom početka proizvodnje novog modela automobila prisustvovaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Carlos Tavares, glavni izvršni direktor kompanije Stellantis koja je većinsi vlasnik fabrike automobila u Kragujevcu.

Novi model napravljen je u dve verzije - električnoj i hibridnoj, a planirano je da bude plasiran na tržište Evrope, potom na Bliski Istok i u Afriku.

Automobil koji će se praviti u Kragujevcu spada u automobile B segmenta, ispod četiri metra dužine, i prvi je u nizu modela nove porodice automobila koja će svake godine dobijati novi model, sve do 2027.

"Fijat grande panda" je inspirisan modelom iz 1980-ih, a početna cena modela manja je od 25.000 evra za potpuno električnu verziju.

Bazni model na električni pogon, kako navode pojedini specijalizovani domaći mediji za automobilizam, u Srbiji bi mogao da košta oko 18.000 evra uz najavljene državne subvencije, za domaći model od 7.000 evra.

"Fijat grande panda" je prvo vozilo na tržištu koje uključuje integrisani kabl za punjenje, koji se uparuje sa standardnim onboard punjačem do sedam kilovata.

Spiralni kabl ima posebno kućište ispod haube, što omogućava uštedu prostora u prtljažniku i praktičan je za upotrebu.

"Grande panda" se izdvaja od ostalih automobila u B segmentu zahvaljujući kompaktnosti koju omogućava njegova mala veličina (3,99 metara dužine, 1,57 metara visine i 1,76 metara širine) i dobro organizovana prostranost zahvaljujući svojoj kompaktnoj zapremini.

Tako prtljažnik ima zapreminu od 361 litar, a ukupni kapacitet skladišnih pregrada smeštenih ispred suvozača je 13 litara.


(beta/cmg)

Teme