Web Analytics
Proradio prvi kineski telekomunikacioni satelit sa potpuno električnim pogonom - BetaRS

Proradio prvi kineski telekomunikacioni satelit sa potpuno električnim pogonom

Tehnologija | 22.07.2024 | access_time 13:45
Proradio prvi kineski telekomunikacioni satelit sa potpuno električnim pogonom
Foto: Raketa nosač Dugi marš 2 C (Long March-2C) koja nosi telekomunikacioni satelit APSTAR-6E lansirana je iz centra za lansiranje satelita Sičang u jugozapadnoj kineskoj provinciji Sečuan (Fotografija: Liu Guanghui/Sinhua)

Prvi kineski telekomunikacioni satelit sa potpuno električnim pogonom zvanično je počeo rad 15. jula nakon tehničkog pregleda prbitalnog i zemaljslpg sistema u Hong Kongu, prema navodima Kineske korporacije za nauku i tehnologiju svemira koja je razvila satelit.

Kako prenosi Sinhua, satelit APSTAR-6E je geostacionarni orbitalni satelit zasnovan na satelitskoj platformi DFH-3E, sa projektovanim životnim vekom od 15 godina.

Kao prva ptica iz serije DFH-3E, to je prvi telekomunikacioni satelit na svetu koji je postigao potpuno autonomni prenos orbite sa niske Zemljine orbite na geostacionarnu orbitu, saopštila je CASC.

Satelit je lansiran raketom-nosačem Dugi marš-2C iz centra za lansiranje satelita Sičang 13. januara 2023. Nakon odvajanja od svog nezavisnog pogonskog modula, satelit je prebačen u sinhronu orbitu pomoću svoja dva električna pogonska sistema.

Koristi se uglavnom za pružanje isplativih usluga širokopojasne komunikacije visokog protoka za region jugoistočne Azije.

Teme