Web Analytics
Sigurno plaćanje na putovanju: Šest saveta za bezbedne transakcije - BetaRS

Sigurno plaćanje na putovanju: Šest saveta za bezbedne transakcije

Ekonomija | 23.07.2024 | access_time 12:15
Sigurno plaćanje na putovanju: Šest saveta za bezbedne transakcije
BETAPHOTO/Olaf&McAteer Office/Erste Banka/Dusan Petkovic

Letnji odmori su uveliko u toku, a svi koji željno iščekuju odmaranje na plaži, otkrivanje novih kultura ili obilaske živopisnih gradova, uveliko se pripremaju pakujući kofere i planirajući maršrute. Međutim, pored planiranja svakodnevnog uživanja, važno je da mislite i na sigurnost svojih finansija. Plaćanje u inostranstvu može nositi sa sobom određene rizike, ali uz par jednostavnih saveta, možete osigurati bezbedne i jednostavne transakcije gde god da se nalazite.

 

Koristite platne kartice

 

Prvi savet bio bi da koristite platne kartice, kao najsigurniji način plaćanja koji nudi zaštitu od krađe i može se lako blokirati u slučaju gubitka. Preporučuje se da plaćanje obavljate platnom karticom vezanom za devizni račun na kom imate sredstva u valuti zemlje u kojoj se plaćanje obavlja (na primer, u evrima), jer za većinu takvih kartica ne postoji provizija pri plaćanju. Ako sa devizne kartice u evrima plaćate račun izražen u nekoj drugoj valuti, banka će vam naplatiti samo trošak konverzije valute. Osim toga, neke platne kartice uključuju putno osiguranje ili druge benefite, kao što su popusti na određene usluge ili pristup lounge prostorijama na aerodromima. Proverite sa svojom bankom koje pogodnosti vaša kartica nudi i iskoristite ih kako biste dodatno poboljšali svoje iskustvo na putovanju.

 

Proverite kursne liste i naknade

 

Pre plaćanja karticom, bilo da je debitna ili kreditna, proverite kursnu listu i naknade koje vaša banka naplaćuje za međunarodne transakcije. Upoznajte se sa uslovima kako biste izbegli neprijatna iznenađenja. Takođe, razmislite o korišćenju kartica koje nude benefite poput povrata novca (cashback) ili popusta kada ih koristite za rezervacije smeštaja (kao što su Booking.com ili Airbnb). Ovo vam može pomoći da uštedite novac tokom putovanja i da se bolje pripremite za eventualne dodatne troškove. Uvek je korisno istražiti i uporediti različite ponude kako biste maksimalno iskoristili prednosti svoje kartice i optimizovali svoje troškove na putovanju.

 

Izbegavajte nošenje velikih suma gotovine

 

Ukoliko ste ipak ljubitelj papirnog novca, imajte na umu da nošenje velike količine gotovine može biti rizično. Ako vam je potrebna gotovina, najbolje bi bilo da je podignete na svom bankomatu pre samog putovanja. U slučaju da ipak morate da podignete gotovinu u inostranstvu, naš savet je da podignete manji iznos na bankomatu banke koja pripada istoj grupi kao i vaša matična banka, jer u tom slučaju obično izbegavate dodatne provizije. Raspitajte se da li u zemlji u koju putujete postoji banka koja pripada istoj grupi kao i vaša matična banka, jer to može značajno smanjiti troškove podizanja gotovine.

 

Sačuvajte potvrde o plaćanju

 

Uvek čuvajte račune i potvrde o plaćanju, koje vam mogu biti od pomoći ako dođe do nesporazuma ili reklamacije. Takođe, pratite stanje na svom računu redovno kako biste brzo uočili neautorizovane transakcije i odmah reagovali. Imajte kod sebe i broj korisničkog centra banke koji ćete odmah pozvati ukoliko primetite neku sumnjivu aktivnost.

 

Čuvajte se javne WI-FI mreže

 

Kada u inostranstvu plaćate onlajn, koristite sigurnu, privatnu internet konekciju ili mobilne podatke, jer javna Wi-Fi mreža može biti rizična, s obzirom na to da je pristup vašim podacima olakšan. Ako morate da koristite javni Wi-Fi, ipak izbegavajte unos osetljivih informacija i onlajn plaćanja. Preporučljivo je da koristite VPN (Virtual Private Network) uslugu, kako biste smanjili rizik od krađe podataka. Takođe, uvek se izlogujte sa svojih naloga nakon korišćenja i redovno ažurirajte sigurnosne postavke na svojim uređajima.

 

Konsultujte se sa bankom pre putovanja

 

Pre nego što krenete na put, obavestite svoju banku o planiranom putovanju, da biste izbegli blokiranje kartice zbog sumnjivih transakcija. Takođe, budite slobodni da se konsultujte sa službenicima – pitajte ih za savete o bezbednom plaćanju u inostranstvu i informišite se o dostupnim uslugama koje vam mogu biti značajne tokom puta.

 

Za više informacija o vrstama plaćanja, kartica i načinima na koje možete da ih koristite, posetite platformu ErsteZnali.rs.. Platforma je deo besplatnog, nekomercijalnog programa finansijske edukacije građana koji već nekoliko godina sprovodi Erste Banka, sa ciljem da najšira zajednica, od naših najmlađih sugrađana do odraslih, bolje upravlja svojim finansijama.


Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta

Teme