Web Analytics
Kina poziva zemlje da se odupru ekonomskoj prinudi SAD - BetaRS

Kina poziva zemlje da se odupru ekonomskoj prinudi SAD

Ekonomija | 23.07.2024 | access_time 12:35
Kina poziva zemlje da se odupru ekonomskoj prinudi SAD

Kinesko ministarstvo trgovine pozvalo je 19. jula relevantne zemlje da se odupru ekonomskoj prinudi od strane SAD u sektoru poluprovodnika.

Portparol ministarstva je to izjavio nakon medijskih izveštaja da Sjedinjene Države razmatraju strožije mere kako bi izvršile pritisak na preduzeća iz zemalja poput Japana i Holandije da u većoj meri ograniče trgovinu čipovima sa Kinom, prenela je Sinhua.

Ministarstvo je saopštilo da se Kina nada da će se relevantne zemlje pridržavati tržišnih principa i duha ugovora, odupreti se ekonomskoj prinudi iz SAD i raditi zajedno na očuvanju stabilnosti globalnih industrijskih i lanaca snabdevanja.

Sektor poluprovodnika je veoma globalizovan nakon decenija rasta, a to je rezultat tržiših zakona i izbora koje su preduzeća napravila, rekao je portparol.

Sjedinjene Države već dugi niz godina redovno prenatežu koncept nacionalne bezbednosti, zloupotrebljavaju mere kontrole izvoza, namerno cepaju globalno tržište poluprovodnika i bezobzirno se mešaju u normalnu ekonomsku i trgovinsku razmenu između preduzeća iz drugih zemalja, navodi ministarstvo.

Kina se uvek čvrsto protivila ovim praksama, koje ozbiljno odstupaju od principa slobodne trgovine i pravila multilateralne trgovine i utiču na stabilnost globalnih industrijskih i lanaca snabdevanja, rekao je portparol.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT