Web Analytics
Otvorena nova zgrada terminala na niškom aerodromu 'Konstantin Veliki' - BetaRS

Otvorena nova zgrada terminala na niškom aerodromu 'Konstantin Veliki'

Ekonomija | 23.07.2024 | access_time 18:55
Otvorena nova zgrada terminala na niškom aerodromu 'Konstantin Veliki'
BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC

Nova zgrada terminala na aerodromu "Konstantin Veliki" u Nišu u koju je, sa opremom, uloženo 16 miliona evra, otvorena je danas.

U zgradu je uloženo 11 miliona evra, a još pet miliona evra, dodatno, u opremu i sisteme i 17 miliona evra u infrastrukturu prilazne saobraćajnice i parkinge ispred same terminalne zgrade.

Izgradnja nove zgrade terminala počela je marta 2022, a projektovana je za prijem 1,5 miliona putnika godišnje i istovremeno opsluživanje šest aviona.

Otvaranju nove zgrade terminala prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministarka privrede Adrijana Mesarović, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, direktor Aerodroma Srbije Mihajlo Zdravković.

"Moramo da donesemo mere za rast putničkog saobraćaja, da Er Srbija leti češće iz Niša, a posebno da razvijamo kargo saobraćaj jer to može da donese mnogo novca i kompanija", rekao je Vučić i dodao da može se da razmišlja o kargo saobraćaju, s obzirom na rast industrijske proizvodnje.

Ocenio je da kada bi Niš imao logistički centar i kargo, to bi bila ogromna šansa za razvoj tog grada.

"Srbija pregovora sa low cost kompanijama da lete iz Niša", rekao je Vučić.

Naveo je da će specijalizovana međunarodna izložba "Ekspo", koja će biti održana u Beogradu 2027. godine, biti značajna i za Niš jer će dosta putnika koristiti niški aerodrom prilikom posete izložbi, ali i da će dosta posla imati i aerodrom u Lađevcima.

Podsetio je i da se 2012. iz Niša letelo samo do Podgorice i to uz subvencije grad, a bilo je 27.500 putnika, dok je prošle godine aerodrom opslužio 448.000 putnika, dok se 2025. očekuje više od pola miliona putnika.

"U razvoj vazdušnog saobraćaja u Nišu država je uložila 2,7 milijarde dinara", rekao je Vučić i istakao da je u planu dodatno povećanje kapaciteta aerodroma, odnosno utrostručavanja broja putnika koji će aerodrom moći da opslužuje.

Planirano je da stara zgrada terminala bude srušena, a na njenom mestu će biti sagrađen novi objekat koji će biti nastavak nove zgrade terminala.

"U okviru 'Inicijative 2027' predviđeno je dodatnih 60 miliona evra ulaganje u infrastrukturu aerodroma Konstantin Veliki za izgradnju kontrolnog tornja, rekonstrukciju poletno-sletne staze, u dužini od 2,5 kilometara, te izgradnju rulne staze sa pripadajućom izolovanom pozicijom za parkiranje. To je sve potrebno zbog većih aviona, da oni mogu da sleću u Niš", rekao je Vučić.

Nova zgrada terminala, površine 7.500 kvadrata, ima 10 "check in" šaltera, free shop na 400 kvadrata, poslovni prostor za avio-kompanije, "rent a car" agencije, biznis klub, vip deo, a na spratu je komercijalan prostor, restorani, barovi.

Novi parking na aerodromu ima 580 parking mesta za putnička vozila, uz poseban deo za osobe sa invaliditetom, kao i vip deo parkinga, 103 mesta za kamione, pet punjača za električna vozila i zelena površina sa 200 sadnica.

Niški aerodrom je 2018, glasovima većine niških odbornika, postao vlasništvo države.

Sa tog aerodroma tokom letnjeg reda letenja leti se ka 13 redovnih destinacija i postoje dve čarter linije, a letove obavljaju Er Srbija, Rajaner i Wiz er.

Teme