Web Analytics
Brazil će dozvoliti selektivnu seču šume u nastojanju da sačuva Amazon - BetaRS

Brazil će dozvoliti selektivnu seču šume u nastojanju da sačuva Amazon

Životna sredina | Izvor: Beta-AP | 23.07.2024 | access_time 19:35
Brazil će dozvoliti selektivnu seču šume u nastojanju da sačuva Amazon
Brazil je danas najavio plan kojim će u velikoj meri povećati teritorije gde će davati koncesije za selektivnu seču amazonske prašume.

U Brazilu je ogromno šumsko zemljište označeno kao državno, ali nije zaštićeno te je podložno otimanju i ilegalnoj seči šume.

Kriminalci često preuzimaju teren i raščišćavaju ga do tla, nadajući se da će ih država priznati kao vlasnike, što se obično dešava.

"Glavni cilj koncesija na šumu je očuvanje ovih područja. Koncesije takođe otvaraju radna mesta i donose prihode u delovima Amazonije koji bi inače imali malo ekonomske aktivnosti", rekao je Renato Rozenberg, direktor šumskih koncesija Brazilske šumarske službe.

Kompanije koje dobijaju koncesije moraju da poštuju stroga pravila: mogu poseći do šest stabala drveća po hektaru tokom 30 godina. Zaštićene vrste, kao što je brazilski orah, i starije drveće je zabranjeno seći.

Ideja je da tako ograničene dozvole navode kompanije da i one nadgledanju šume što brazilska vlada ne može da priušti.

Nekoliko studija pokazuje da je nelegalna seča šuma u ​​koncesijskim područjima znatno manja nego van njih. Pedsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva planira da se na taj način obuhvati čak 310.000 kvadratnih kilometara amazonske prašume što je područje veličine Italije.

Zasad u Amazoniji postoje 22 takva područja od više od 13.000 kvadratnih kilometara. Od kada je Brazil uveo takve koncesije, samo dve kompanije su odbile da obnove zakup.

Nacionalni forum šumarskih delatnosti koji predstavlja oko 3.500 kompanija zainteresovanih za drvnu industriju, dočekao je najavu sa skepticizmom.

"Upravljanje šumama je najbolji način da se zaustavi ekološki kriminal - od otimanja zemlje do ilegalne seče", rekao je Frank Almeida, predsednik Nacionalnog foruma koji, međutim, sumnja da će se plan ostvariti.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina