Web Analytics
Brižit Bardo upozorila Erdogana da će zakon ugroziti pse lutalice - BetaRS

Brižit Bardo upozorila Erdogana da će zakon ugroziti pse lutalice

Zelena Srbija | Izvor: Beta-AFP | 23.07.2024 | access_time 20:35
Brižit Bardo upozorila Erdogana da će zakon ugroziti pse lutalice
Bivša francuska glumica i pevačica Brižit Bardo (Brigitte Bardot, 89) upozorila je danas predsednika Turske Redžepa Tajipa Erodgana da će zakon koji se upravo razmatra u Turskoj biti "strašna pretnja za životinje lutalice".

Budući zakon predviđa hvatanje i sterilizaciju pasa lutalica, čak i eutanaziju za one koji nisu udomljeni.

Bivša zvezda čija je fondacija posvećena borbi za zaštitu životinja, u pismu Erdoganu, u čiji je uvid imala agencija AFP, pominje da je protiv veoma spornog zakona po kojem preti eutanazija za čak četiri miliona pasa lutalica u Turskoj.

"Turska je do sada bila primer saosećanja za mačke i pse lutalice koji mogu da žive u harmoniji sa stanovništvom. Ne dozvolite da Turska postane zemlja koju ne vole i koju kritikuju zbog ravnodušnosti i okrutnosti prema živim bićima koja su naši najverniji saputnici", piše u pismu.

Predlog zakona koji je izazvao oštre proteste i mobilizaciju zaštitnika prava životinja, ali i parlamentarne opozicije, razmatra se u skupštinskom odboru pre nego što će uskoro biti predstavljen poslanicima.

"Imamo problem sa psima lutalicama koji ne postoji ni u jednoj razvijenoj zemlji", rekao je Erdogan krajem maja, navodeći povećanje broja slučajeva besnila zbog čega je Svetska zdravstvena organizacija Tursku svrstala u "visoko rizične" zemlje.

Još jedan protest predviđen je večeras u Istanbulu protiv predloga tog zakona.

Teme

Povezane vesti

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija