Web Analytics
Beograd će u novembru biti domaćin globalne konferencije o zelenoj tranziciji - BetaRS

Beograd će u novembru biti domaćin globalne konferencije o zelenoj tranziciji

Tranzicija | Izvor: Beta | 24.07.2024 | access_time 11:20
Beograd će u novembru biti domaćin globalne konferencije o zelenoj tranziciji
Foto: SDF/Marina Krak
 Organizacija Sustainable Development Forum, najavila je danas da će, uz podršku Univerziteta u Kembridžu, Privredne komore Srbije i stručnjaka Ujedinjenih nacija, organizovati dvodnevnu međunarodnu konferenciju posvećenu zelenoj tranziciji 14. i 15. novembra u Beogradu.

U fokusu konferencije su, kako je navedeno, globalni efekti trostruke planetarne krize, koja podrazumeva klimatske promene, zagađenje i gubitak biodiverziteta.

Diskutovaće se o sporom napretku ka ostvarenju ciljeva održivog razvoja do 2030. godine, izazovima održive proizvodnje i potrošnje i energetskoj tranziciji.

Posebno će se razmatrati izazovi "globalnog juga", pogođenog klimatskim promenama kojima nije ni značajno doprineo.

Biće reči i o zdravstvenim efektima ekološke krize, uključujući zagađenje koje uzrokuje hiljade prevremenih smrti godišnje, kao i rastući trend urbanizacije - kako gradovi planiraju da se suoče sa ekonomskim, energetskim i zdravstvenim izazovima.

Poseban panel će biti posvećen ulozi nauke u zelenoj tranziciji i održivom razvoju.

Kako je istaknuto, ovo je jedinstvena globalna konferencija koja okuplja grupu svetski poznatih akademika, poput kraljevskog astronoma i bivšeg predsednika Britanske akademije Lorda Martina Risa, profesora biznis ekonomije Univerziteta u Kembridžu Majkla Polita, vodećih stručnjaka Svetske banke, predstavnika UNEP-a, UN-Habitata, Globalne organizacije za obnovljive izvore energije (IRENE).

Navedeno je da konferenciju organizuje grupa mladih ljudi koji su se obrazovali i živeli u inostranstvu i koji su se vratili u Srbiju sa ciljem da stečeno iskustvo i znanje primene u svojoj zemlji.

Konferencija o zelenoj tranziciji, kako je naglašeno, postaviće Beograd u centar globalne rasprave o izazovima zelene tranzicije, a srpskim kompanijama pruža priliku da predstave svoja rešenja i načine poslovanja pred međunarodnom zajednicom.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije